• Anja Mastenbroek.
• Anja Mastenbroek. Foto: aangeleverd

‘Plandelen’ met Anja: ‘Krimpen moet de groenste én schoonste gemeente worden’

Nieuws 1.224 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Anja Mastenbroek (65) uit Krimpen aan den IJssel raapt sinds enkele jaren actief zwerfvuil, het liefst met een groep gelijkgestemden. Daarbij gebruikt ze de app HelemaalGroen om haar gelopen route te registreren. Ze is met opruimen begonnen omdat ze merkte dat ergernis over rommel op straat nergens goed voor is: “Je kunt er beter wat aan doen in plaats van te blijven zeuren.”

Met haar maatje Jan Slingerland organiseert ze maandelijkse schoonmaakacties. Ze onderhouden de Facebookpagina ‘KrimpenSchoon’ en geven een nieuwsbrief uit. Eigen opruimmateriaal heeft de groep aangeschaft dankzij donaties van de kringloopwinkel. 

Ontspannend
‘Plandelen’, al wandelend zwerfvuilrapen, doet Anja goed. “Het is ontspannend en maakt mijn hoofd aangenaam leeg. Ik heb contact met de gemeente over wat onze groep doet en we worden wel eens voor een activiteit ingeschakeld.”

In augustus deed Anja mee aan de Boskalis Beach Cleaning vanaf Hoek van Holland, waar ze Bianca ontmoette. Die volgt ze via Instagram, omdat Bianca plastic dopjes raapt waar ze samen met kinderen kunstwerken van maakt. “Het was erg leuk om een digitaal contact in levende lijve te ontmoeten. “

Bewustzijn
Anja zou graag projecten starten om jongeren en hun scholen te betrekken bij het ontwikkelen van meer bewustzijn rond zwerfafval. 

“Bij de gemeente Krimpen kijk ik uit naar een samenhangend beleid met visie rond afval, alles is nu behoorlijk versnipperd. Als groep ‘KrimpenSchoon’ zouden we zichtbaarder willen zijn. Ooit was Krimpen de groenste gemeente van Nederland. Mijn wens is om de gemeente binnen niet al te lange tijd de groenste én de schoonste te laten worden. Op weg daar naartoe hoop ik op meer ‘opruimcollega’s’.”

Zichtbaar maken
HelemaalGroen stimuleert inwoners om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Wie zwerfvuil gaat ruimen kan de app activeren, app.helemaalgroen.nl.

Anja: “Daarmee wordt de eigen afgelegde route als een groen lijntje zichtbaar op de kaart van Nederland. Na een maand verkleurt het naar oranje en twee maanden later is het bruin. Opnieuw lopen kleurt het lijntje weer groen. Getoond worden de eigen route, die van deelnemers uit de omgeving én uit de rest van het land. In het hele land zijn inmiddels 13.647 deelnemers actief. Gemeente Krimpen aan den IJssel telt nu twaalf deelnemers bij HelemaalGroen.”

Meer informatie: www.helemaalgroen.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden