• Muskusrattenbeheerder in actie.
• Muskusrattenbeheerder in actie.

Unieke actie om muskusratten in de Krimpenerwaard te bestrijden

Nieuws 3.277 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • In de Krimpenerwaard gaat maandag 9 oktober een grootschalig bestrijdingsproject van start om het (te) hoge aantal muskusratten terug te dringen. Ruim honderd muskusrattenbeheerders uit het hele land werken hiervoor tien weken samen.

In de Krimpenerwaard zijn teveel muskusratten (naar schatting vijf- tot zesduizend), met alle gevolgen van dien, stelt projectleider This Buurman: “Omsloten door de Hollandse IJssel, de Lek en de Vlist is het een ideaal leefgebied voor de muskusrat. De zachte grond in het veenweidegebied is voor het dier perfect om gangenstelsels en holen te graven in dijken en oevers. Dit zorgt niet alleen voor verzwakkingen, maar vanwege het eten van de onderste delen van waterplanten verdringt de muskusrat ook inheemse diersoorten als de roerdomp, kleine karekiet en zwarte stern. Ondanks alle inspanningen van de afgelopen jaren veert de populatie muskusratten steeds weer op in de Krimpenerwaard. Uit onderzoek blijkt dat het bestrijden van de populatie hand in hand gaat met de intensiteit van de bestrijding.”

Nooit eerder
Reden voor initiator Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, dat de muskusrattenvangst voor heel Nederland coördineert, om hulp te vragen aan andere waterschappen in Nederland.

This Buurman: “Met succes. Vanaf maandag 9 oktober werken ruim honderd collega’s uit het hele land in de Krimpenerwaard. Gezamenlijk speuren ze bijna 5.000 kilometer aan watergangen af op zoek naar sporen van muskusratten. Niet alleen stellen de andere waterschappen mankracht ter beschikking, maar ook kennis en vangmateriaal. Nooit eerder hebben we een dergelijk project op deze manier uitgevoerd.”

Het aantal muskusratten terugdringen naar nul zal mede vanwege de ligging van de Krimpenerwaard niet lukken, maar het moet wel naar een bepaalde populatie om goed te kunnen monitoren. De gevangen muskusratten worden met klemmen gedood. 

Tijdelijk lager waterpeil
Naast het inzetten van extra muskusrattenbeheerders verlaagt het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard het waterpeil met maximaal vijf centimeter om beter zicht te krijgen op oevers en de werkzaamheden te vergemakkelijken. De peilverlaging duurt enkele dagen tot maximaal twee weken, afhankelijk van de weersomstandigheden en de polder. 

Verdwijnen
This Buurman: “Het uiteindelijke doel is dat de huidige populatie muskus- en beverratten uit Nederland verdwijnt. Elke dag zetten de ruim vierhonderd bestrijders in Nederland zich in om de muskusrat terug te dringen naar de landsgrenzen. De doelstelling is om dit uiterlijk in het jaar 2034 te realiseren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden