• Mark Wissink (l) en Niels Huisman: de nieuwe eigenaren van Amicitia.
• Mark Wissink (l) en Niels Huisman: de nieuwe eigenaren van Amicitia. Foto: Jan Timmer

Toekomst van Amicitia in Lekkerkerk is gewaarborgd

Nieuws 7.477 keer gelezen

LEKKERKERK • De toekomst van zalencomplex Amicitia in Lekkerkerk is definitief veilig gesteld met de overname door het ervaren Lekkerkerkse horecaduo Mark Wissink en Niels Huisman. 

Met de overname is de continuïteit voor de eerstkomende tientallen jaren verzekerd. “We gaan voor een aantrekkelijk, eigentijds en toegankelijk horecabedrijf, waar iedereen zich welkom voelt voor feesten, partijen en verenigingsactiviteiten”, vertelt Mark Wissink. “Daarnaast zijn we inzetbaar voor catering op locatie. We hebben enorm veel zin in deze mooie uitdaging.”

Amicitia werd een kleine twee jaar geleden aangekocht door bouwbedrijf De Langen & Van den Berg uit Bergambacht. Die onderneming had plannen om het complex grondig te verbouwen met ruimte voor appartementen, de bibliotheek, een uitgebreide muziekzaal en een grand-café. Daarnaast stond het behoud van Lunchroom Huisje van de Zeeuw hoog op de agenda. “In eerste instantie werd ons door Stichting Dorpshuis gevraagd om de horeca in goede banen te leiden”, vertelt Niels Huisman. “Daar werden we zo enthousiast van dat we zijn gaan onderzoeken of we niet ‘heel’ Amicitia konden overnemen. Met hulp van een financier is dat ons gelukt.”

Upgrade
Resultaat is dat Huisman en Wissink nu hun ondernemersambities kunnen gaan waarmaken en Amicitia naar hun eigen inzichten kunnen ontwikkelen tot een eigentijds horecabedrijf. “De grote zaal blijft in de nieuwe situatie behouden”, zegt Mark Wissink. “De Raadzaal willen we een aantrekkelijke feestelijke upgrade geven en Stichting Dagbesteding Krimpenerwaard blijft lunchroom Huisje van de Zeeuw runnen. Ook de Muziekzaal blijft bestaan en we gaan kijken hoe we ‘het cafeetje’ een nieuwe uitstraling kunnen geven en de toiletgroepen kunnen vernieuwen. Je ziet het: plannen genoeg. We gaan de vernieuwingen gefaseerd aanpakken. Hoofddoel is om van Amicitia een bruisende zaak te maken waar iedereen zich welkom voelt.”

Het ondernemersduo werkt nauw samen met Stichting Dorpshuis Lekkerkerk. “Veel gebeurt in overleg”, benadrukt bestuurslid Bert Lammens van de stichting. “Wat dat betreft zitten we op dezelfde golflengte. We zijn verheugd dat we als Dorphuis tegen aanvaardbare tarieven plaats kunnen blijven bieden aan verenigingsactiviteiten in de verschillende zalen van Amicitia: de repetitieavonden van ‘t Regiokoor, bijeenkomsten van Vrouwen van Nu, toneelavonden van de buurtverenigingen en muziekuitvoeringen. Het is leuk dat de bridgeclub op termijn ook weer terugkeert in Amicitia. Nu de continuïteit gegarandeerd is, kunnen we echt stappen gaan zetten en willen we het aanbod verder uitbreiden, met bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen zoals filmmiddagen. We denken ook aan bijeenkomsten voor senioren. Afgelopen december hebben we al een kerstmarkt gehouden en die komt dit jaar weer terug. Daarnaast gaan Mark en Niels het nodige organiseren, waaronder bandavonden, een Oktoberfest in samenwerking met Ondernemers Coöperatie Lekkerkerk en nog veel meer, waar wij aan bijdragen.”

Voor en door inwoners
Naast de leus ‘Op Lekkerkerk gebeurt het.... weer’ omarmt de stichting ook de slogan ‘Samen met en door inwoners van Lekkerkerk’. “We willen actief de inwoners van het dorp betrekken bij alles wat hier plaatsvindt. Daarom nodigen we hen uit om gewoon even binnen te lopen voor een praatje. Wie weet leidt dat tot nieuwe initiatieven. De mogelijkheden zijn hier talrijk. Er moet echt weer reuring komen in het dorp, dat was en is onze opzet. Momenteel werken we met een team van veertig vrijwilligers die de activiteiten ondersteunen, maar nieuwe aanwas is welkom. We willen nu volle kracht vooruit, waarbij gemeentelijke subsidie natuurlijk essentieel is. De aanvragen hiervoor zijn reeds ingediend.”

Lammens benadrukt het belang van het behouden van Amicitia in zijn huidige staat voor Lekkerkerk. “De gevel van de grote zaal is toch een iconisch kenmerk in het centrum van het dorp. Jammer als dat verloren zou gaan. Gelukkig wordt het nu behouden, tot vreugde van veel dorpsbewoners.”

Jan Timmer/Martijn Kuiler

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden