• De laatste cheques zijn uitgedeeld.
• De laatste cheques zijn uitgedeeld. Foto: aangeleverd

Kringloopschuur Het Goede Doel nu echt uitverkocht

Nieuws 2.515 keer gelezen

LEKKERKERK • Tineke’s curieuze kringloopschuur Het Goede Doel is uitverkocht. De laatste cheques zijn overhandigd.

Tineke de Knegt zal voor veel mensen in de Krimpenerwaard geen onbekende zijn. Zij begon in de jaren ’90 kringloopschuur ‘Het Goede Doel’ aan de Tiendweg-West in Lekkerkerk. 

Daar kon iedereen spullen brengen die nog een ronde meekonden. Huishoudelijke artikelen zoals glazen, kop en schotels, pannensets en complete serviezen, vintage vazen en bloempotten, onverwoestbaar speelgoed, kleding en ook boeken, platen en ‘hippe hifi-apparatuur’ kregen een plek in de oude schuur van de boerderij, die zij met haar man en kinderen eind jaren ’70 overnam van Bram Verkuil. Deze ligt aan de sloot de Breeje Hendrick. Als het bord buiten stond, was de schuur open.

Lokale doelen
Behalve verkoop vanuit de boerderij, verkocht Tineke de Knegt ook op boekenmarkten en evenementen, zoals de Kofferbakverkoop en de Moederdag-braderieën. Altijd met hulp van haar man Peter op de achtergrond, maar ook samen met de vele leden en vrijwilligers van de organisaties waar Tineke voor spaarde. De opbrengst van de winkel was namelijk altijd bestemd voor een lokaal goed doel, zoals speelgoed voor de speel-o-theek of nieuw manegezand voor De Lekruiters.

Eigenlijk was de enige uitzondering daarop Gambia, het goede doel waar Albert de Haaij zich al jaren voor inzet.

Zoet mee
Na het overlijden van Tineke, begin 2020, namen haar dochters Leonie en Liesbeth de taak op zich om de schuur op te ruimen en de inhoud te verkopen. “Met hulp van onze gezinnen zijn we daar nog bijna drie jaar zoet mee geweest”, zeggen de zussen. “Aanloop door corona was onmogelijk en de schuur stond bomvol. Het leverde al met al mooie herinneringen op: iemand kwam uit Frankrijk voor een spinnenwiel, oude spullen van de boerderij zelf gingen veel naar andere boerderijen en het weekend dat de grote uitverkoop kon worden gehouden, was het eerste prachtige weekend van het nieuwe jaar.”

Albert de Haaij heeft spullen meegekregen, die goed van pas komen in Gambia. Liesbeth: “Wat er overbleef is naar Dorcas in Bergambacht en Goed voor Elkaar in Krimpen aan den IJssel gebracht. Want niet alles kon per stuk worden verkocht.”

Mooie opbrengst
Al met al hebben de zussen zo toch een mooi bedrag bijeen gespaard. En hoewel zij tijdens de verkoop nog geen idee hadden van het goede doel dat zij zouden kiezen, was wel duidelijk dat het weer van lokaal belang moest zijn.

Leonie: “En dat het voor kinderen zou zijn. Oma Tineke was gek op kinderen. En op het koningshuis.”

Daarom hebben Leonie en Liesbeth, samen met hun vader, ervoor gekozen om het gespaarde bedrag van 2.354,30 euro af te ronden naar 2.500 euro en ter nagedachtenis aan hun kleurrijke Groningse moeder de ene helft te doneren aan de Stichting Kinderwerk en de andere helft aan de Oranjevereniging: “Zo kan iedereen er in Lekkerkerk ervan genieten.”

Dankbaar
Met deze laatste schenking sluit de familie na bijna dertig jaar de deuren van de curieuze kringloopschuur. “Dit in dankbaarheid voor alle mooie herinneringen en de prachtige ontmoetingen die het ons heeft gebracht”, aldus Leonie en Liesbeth tot besluit.  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden