Afbeelding
Foto: Janet de Graas

Opvang asielzoekers verdeelt Haastrecht

Nieuws 2.498 keer gelezen

HAASTRECHT • De informatiebijeenkomst over de opvang van asielzoekers in Haastrecht is woensdagavond druk bezocht. In Het Witte Hof spraken voor- en tegenstanders zich uit en waren vertegenwoordigers van onder andere de gemeente en het COA aanwezig.

Vooral tegenstanders lieten afgelopen periode van zich horen nadat bekend werd dat de gemeente Krimpenerwaard met ingang van komende zomer tachtig jonge asielzoekers wil huisvesten in het voormalige Passionistenklooster, aan de Provincialeweg Oost in Haastrecht. 

De buurt roerde zich en een spandoek met opruiende tekst werd maandag geplaatst (en door de politie verwijderd) op de rotonde in Haastrecht. Er kwamen nieuwe spandoeken voor in de plaats, maar ook deze werden verwijderd. Niet door de politie, maar door voorstanders van de opvang. Zij werden vervolgens via social media bestookt met reacties door tegenstanders.

Het tekent de sfeer momenteel in Haastrecht. Een sfeer die zich doortrok naar Het Witte Hof woensdagavond. Naast (uitgesproken) tegenstanders waren er ook inwoners die de vluchtelingen welkom willen heten. 

‘We kunnen ze toch niet aan hun lot overlaten?’, zegt één van hen. Een ander: ‘Ik schaam me voor wat sommigen over vluchtelingen beweren’.

Beveiliging
De gemeente benadrukt dat ze er, in samenwerking met het COA, alles aan wil doen om de veiligheid van de omwonenden te garanderen: ‘Er wordt een veiligheidsplan opgesteld, waarin duidelijke afspraken komen te staan’, meldt een woordvoerder. ‘Voor de bewoners gelden strikte huisregels. Er is straks dag en nacht beveiliging aanwezig op de locatie en er wordt opgetreden bij overlastmeldingen en eventuele calamiteiten’.

De op te vangen jongeren, 14-18 jaar oud, komen voornamelijk uit Syrië, maar ook uit Afghanistan, Jemen, Eritrea en Somalië. Zij krijgen onderwijs. Het is nog wel de vraag of dit bij de Internationale Schakelklas in Gouda gaat gebeuren of in het voormalige klooster zelf. 

Het COA benadrukt dat de kinderen daarnaast programma’s krijgen aangeboden, met daarbij begeleiding en voorlichting over de Nederlandse samenleving. 

Woonzorgcomplex
Voor het voormalige klooster in Haastrecht is de opvang van de jonge vluchtelingen een tijdelijke herbestemming. De plannen om het monumentale gebouw om te vormen tot een woonzorgcomplex zijn er nog steeds. Projectontwikkelaar Dunavast krijgt de komende drie jaar de tijd om de noodzakelijke procedures te doorlopen.

‘De voorbereidingen voor dit project gaan tijdens de opvangperiode van de vluchtelingen gewoon door en lopen geen vertraging op’, laat de gemeente weten.

Omgekeerde vlaggen
De informatieavond in Het Witte Hof trok ook een handjevol inwoners van Gouda met omgekeerde vlaggen en andere protestuitingen. Zij kwamen er woensdagavond niet in. Reden om vervolgens hun protest korte tijd op de rotonde voort te zetten.

Het is voor Haastrecht te hopen dat de rust binnenkort weerkeert en dat de rotonde weer het domein wordt van de twee karakteristieke schaatsers van cortenstaal.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden