• Frank Streefland in de rol van ober tijdens Groene Hart Culinair 2014. (archieffoto: Adri Verhoeven)
• Frank Streefland in de rol van ober tijdens Groene Hart Culinair 2014. (archieffoto: Adri Verhoeven)

Culinaire hoogstandjes op ‘Frans’ dorpsplein

Algemeen 172 keer gelezen

STOLWIJK • Hoogstandjes uit de keuken van toprestaurants bereikbaar maken voor een breed publiek. Dat is de opzet van Groene Hart Culinair, dat deze week zijn derde editie beleeft.

Initiatiefnemer Frank Streefland heeft het er in de voorbereiding reuze druk mee, maar daar hoor je hem niet over klagen. "Het evenement staat na twee edities op de kaart en dat vergoedt alles. Tijdens de eerste 'Groene Hart Culinair', in 2013, keken de mensen nog de kat uit de boom, maar het jaar erop trok het foodevent al ruim 4.500 mensen. De reacties zijn zeer positief. Men kijkt uit naar een nieuwe editie en daar doen we het voor." Alleen al de gratis entree maakt het een uniek evenement. "Zo laagdrempelig mogelijk, dat is de opzet."

Vervolgens: "De deelnemers doen niet mee om er rijk van te worden. Sterker nog, als je ziet hoeveel het kost om dit evenement op te zetten en je rekent ook de tijd en energie erbij die je erin stopt, dan mag je blij zijn als je er iets aan overhoudt. We zien Groene Hart Culinair als een visitekaartje, waarbij we de bezoekers hopelijk later nog een keer kunnen begroeten in ons restaurant."

Jasje/dasje
Restaurants op niveau als de Nieuwe Polderkeuken, waar Frank Streefland de scepter over zwaait, hebben het stempel van exclusiviteit en daarmee een hoog prijsniveau. "Het is waar: bij ons ben je meer kwijt dan gemiddeld voor een maaltijd", beaamt de patron cuisinier. "Maar daar staat iets tegenover, namelijk producten van de beste kwaliteit, bereid door topkoks. Iedereen moet natuurlijk zelf bepalen of hij het er voor overheeft, maar vergelijk het met een mooi avondje uit. Dat kost ook geld. Toprestaurants zijn ook niet stijf en duf. Je hoeft bij de Nieuwe Polderkeuken bijvoorbeeld geen 'jasje-dasje' te dragen. Er komen hier ook mensen in spijkerbroek."

Bezoekers van Groene Harte Culinair betalen gedurende drie avonden met een Poldermunt. Omgerekend kost een gerechtje 7,50 euro. Frank Streefland: "Er is volop keuze uit luxe gerechten, met daaromheen een gezellige sfeer, entertainment en muziek. De drie deelnemende restaurants maken ieder vier gerechtjes. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld een visgerechtje bij de Nieuwe Polderkeuken uitproberen, iets met vlees bij 'de Burgemeester' en een dessert bij 'Neo'. Ook kun je voor een bescheiden bijdrage van oesters of een topwijn genieten."

Aardbeien
De deelnemende restaurants werken zoveel mogelijk met streekproducten. "Van aardbeien uit Stolwijk tot vlees van het Waardse Rund. Dat geeft de gerechten net wat extra cachet. We kiezen niet voor streekproducten om mee te liften in een hype. Wel omdat het om verantwoorde en goede producten gaat, waar we de afkomst van weten en waar we helemaal achter staan."

Deze week wordt het karakteristieke dorpshart van Stolwijk omgetoverd tot een gezellig Frans plein. "Het evenement wordt geheel in stijl aangekleed, met hoogwaardige tenten die voor een dito uitstraling zorgen. We hopen natuurlijk op stralend weer, maar ook met regen is het hier prima toeven. Iedereen zit droog."

Groene Hart Culinair wordt mede mogelijk gemaakt door de vele sponsors, die donderdagavond 7 juli hebben gereserveerd voor hun relaties. Zij komen samen in De Polderkamer, waar Ben van den Burg, vroeger schaatser, maar nu radiopresentator bij BNR en spreker, voor inspiratie zal zorgen. Andere gasten zijn deze avond ook gewoon welkom op het plein.

Promoten
Naast het presenteren van culinaire hoogstandjes aan jong en oud, particulier en zakelijk, wil Frank Streefland met Groene Hart Culinair het dorp Stolwijk en de Krimpenerwaard promoten. "Enkele Rotterdamse gasten spraken de afgelopen editie vol bewondering over de Krimpenerwaard. Ze wisten niet dat hier zo mooi was en dan ook nog eens op korte afstand van de stad."

Bezoekers kunnen gedurende drie avonden gebruik maken van valet parking. Daarbij wordt de auto à 10 euro geparkeerd en als men weggaat weer voorgereden. "Dit is een extra service, waar waarschijnlijk dankbaar gebruik van wordt gemaakt. Eventueel kan men zich tegen een extra vergoeding zelfs thuis laten brengen", laat Frank Streefland tot besluit weten overal aan gedacht te hebben.

Wat entertainment betreft treedt iedere avond een band op en is een deejay te horen. Special guest op zaterdag is Haastrechter Nick Nicolai, de winnaar van Holland's Got Talent.

Groene Hart Culinair vindt van donderdag 7 t/m zaterdag 9 juli plaats in Stolwijk. Zie voor alle informatie: http://www.groenehartculinair.nl

RTV Krimpenerwaard hield eerder een interview met Frank Streefland: https://www.youtube.com/watch?v=_U6ZNodd5ZA

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie