De Algerabrug.
De Algerabrug.

College 'herbevestigt' weekafsluiting Algerabrug

Algemeen 209 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Het Krimpens college houdt vast aan de keuze om de Algerabrug deze zomer een volledige werkweek (van maandag 25 juli tot en met zondag 31 juli) af te sluiten voor groot onderhoud.

Politieke partijen, vervoerdersorganisaties en ondernemerskringen uit de omgeving hadden gevraagd om een andere variant te onderzoeken. Eén waarbij al op vrijdagavond 22 juli wordt begonnen met de klus. Deze variant blijkt echter nauwelijks voordeel op te leveren. Sterker nog, de kosten vallen zo'n 55.000 euro hoger uit. Bovendien begint op vrijdag de bouwvakantie en is de verwachting dat vakantiegangers juist in het weekend de brug over willen.

Daarnaast kan er op de zondag - vanwege de zondagswetgeving - tussen 9.00 en 20.00 uur niet gewerkt worden. "Als je op vrijdag begint, zouden de meest luidruchtige werkzaamheden op zondag plaatsvinden", laat wethouder Marco Oosterwijk weten. "Je verstoort dan de kerkdienst in de Sebakerk. De wet verplicht ons om geluidsgevoelige plekken, zoals een kerk, te ontzien."     

Toch benadrukt Oosterwijk dat dit argument niet doorslaggevend is geweest om te kiezen voor een weekafsluiting met start op maandag. "We hebben alle plussen en minnen van de aangedragen variant (met start op vrijdag) op een rijtje gezet en afgezet tegen de voorkeursvariant van het college. Alles afwegende scoort deze variant het beste op de gehanteerde criteria zoals veiligheid, leefbaarheid en kosten." 

Zondagsrust
Fractievoorzitter Kirsten Jaarsma van Stem van Krimpen is verbijsterd over de keuze van het college. Naast dat ze vraagtekens zet bij de conclusie dat er slechts één werkdag (de vrijdag) winst zou zijn, vindt ze dat er in het rapport van het Technisch Bureau Krimpenerwaard en HS Infra Advies te veel nadruk wordt gelegd op verstoring van de zondagsrust. "Er wordt met geen woord gerept over de economische schade voor ondernemers. Dat loopt, alleen al op basis van het omrijden voor het vrachtverkeer via Gouda, in de tonnen."

Om verstoring van de kerkdienst te voorkomen, kan de Sebakerk wat Jaarsma betreft best een keertje uitwijken naar een andere locatie. "Er zijn voldoende kerkgebouwen in Krimpen en bovendien is er genoeg tijd om dit te regelen."

Ze noemt het 'teleurstellend' dat de wet op de zondagsrust zo'n grote rol moet spelen in de Krimpense besluitvorming. "We praten hier niet over de Tour de France die door Krimpen komt, maar over noodzakelijke werkzaamheden en grote regionale belangen van bedrijven en inwoners."  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie