Afbeelding

Raad Vlist heeft in meerderheid voorkeur voor K6

Algemeen 19 keer gelezen

HAASTRECHT • De gemeenteraad van Vlist heeft in meerderheid een voorkeur voor een fusie tussen de vijf Krimpenerwaardgemeenten en Krimpen aan den IJssel (K6). Dat bleek woensdagavond tijdens een ingelaste bijeenkomst in de raadzaal van Haastrecht.

CDA, PvdA en ChristenUnie gaven de voorstanders meteen tegengas. Zij vonden een K5 een betere optie om snelheid te maken en in de toekomst de blik op Gouda te kunnen richten. “Als Krimpen aan den IJssel erbij komt, wordt het beeld heel anders. Dan wordt de nadruk op de regio Rijnmond gelegd en telt Vlist niet meer mee. Dan zijn we niet meer dan een achterbuurt van Rotterdam”, waarschuwde Sandra van Winden (PvdA).

Een dergelijk kritisch geluid liet ook Jos Hoogerwerf (CDA) horen. “Als we met zes gemeenten verdergaan, loopt de fusie ten minste een jaar vertraging op. Dan praten we over 2016. Wij willen juist per 1 januari 2015 aan de slag.”

SGP’er Jan Verburg en VVD-voorman Ries van Kersbergen hoopten op een slagvaardige fusiegemeente met meer body. Verburg hoopte vurig dat minister Plasterk aan alle onzekerheid een eind maakt met een vlot besluit. “Dan komt er eindelijk een einde aan een lange periode van onenigheid. De huidige onzekerheid is funest. Zelfs de beoogde samenwerking loopt spaak, omdat de K5-gemeenten tot op het bot verdeeld zijn.”

Zakelijk

“De VVD benadert de kwestie zakelijk”, gaf Van Kersbergen aan. “Met Krimpen aan den IJssel erbij heb je een mooi afgerond gebied en ben je een krachtige gesprekspartner van omliggende gemeenten als Gouda en Zuidplas. Ik heb geen moeite met K5, maar met K6 bereik je meteen de door de overheid gewenste schaalgrootte met zo’n 85.000 inwoners.”

VKGB benadrukte nogmaals de wens voor zelfstandigheid, maar fractievoorzitter Willem Schoof gaf aan dat dat streven achterhaald is. “Ons rest een gedwongen herindeling met torenhoge kosten en fusieperikelen. Wij kiezen in dat geval voor een K6 als eindstation. Met een K5 als tussenstation houdt de onrust nog jaren aan.”

Jan de Goeij (CDA) had weinig begrip voor de Krimpense variant. “De Krimpense gemeenteraad heeft zelf aangegeven niets voor een K6 te voelen. Hoe realistisch is dat scenario dan?”

Snelheid

Het college van burgemeester en wethouders zette eveneens in op snelheid van handelen en was daarom geen voorstander van een K6. Burgemeester Aaltina Evenhuis-Meppelink wees op mogelijk uitstel van de gemeenteraadsverkiezingen en het samenvoegen van twee ambtelijke organisaties als Krimpen aan den IJssel er bij komt.

“Dat is een hele opgave. Overigens heeft de minister aangegeven niet alleen naar inwonertallen te kijken, maar ook naar de samenhang in de regio. Je moet dan toch vaststellen dat Krimpen de focus richt op grootstedelijk Rotterdam. Dat heeft de raad duidelijk aangegeven en dat is telefonisch bevestigd door mijn collega Lennie Huizer.”

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie