Afbeelding

Algerabrug week dicht, ondernemers protesteren

Algemeen 126 keer gelezen

Krimpen aan den IJssel -  De Algerabrug gaat in de week van 25 tot en met 31 juli 2016 dicht voor het verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen ‘de overkant’ nog wel bereiken. 

De afsluiting is noodzakelijk om groot onderhoud uit te voeren.

Slijtage

Het wegdek is aan slijtage onderhevig en er is onder het wegdek betonrot ontstaan vanwege het jarenlange gebruik van strooizout. Asfaltverhardingen de vernieuwing van voegconstructies zijn daardoor noodzakelijk, zo stelt het college van B & W. 

Onderzoek

“We hebben uitgebreid onderzoek laten uitvoeren”, vertelt wethouder Marco Oosterwijk. “Daar kwam uit naar voren dat wachten met het project alleen maar meer problemen kan veroorzaken.” Uit het onderzoek kwamen twee opties naar voren: één variant waarin het werk wordt verspreid over drie a vier weekeinden en een variant waarbij de Algera-corridor een aaneensluitende week gesloten is. “Wij hebben voor die laatste optie gekozen”, aldus Oosterwijk. “Bij een afsluiting van een week kunnen de hulpdiensten de aanrijtijden garanderen en is er meer zekerheid over de kwaliteit van het werk. Als we hadden gekozen voor een weekendafsluiting over meerdere weken dan leidt dat tot grote verkeersproblemen in verband met verplicht stapvoets rijdend verkeer. Ook de hulpdiensten raadden ons deze variant zeer af. Bovendien vinden wee het belangrijk dat de werkers het project veilig kunnen uitvoeren.”

Bewust

Het college heeft er bewust voor gekozen om het nieuws over de afsluiting nu al bekend te maken, zodat burgers en bedrijven zich er qua planning op kunnen voorbereiden. “We kiezen voor zorgvuldigheid”, stelt Oosterwijk.  “Uiteraard begrijpen wij dat de werkzaamheden veel impact zullen hebben op onze inwoners en de ondernemers, vandaar dat we met alle betrokkenen in overleg blijven om praktische oplossingen te bespreken en de effecten van de afsluiting waarmogelijk te verzachten. De komende periode gaan we met belanghebbenden verder in gesprek om tot een nadere uitwerking te komen ten aanzie van openbaar vervoer, het inzetten van aanvullende veerdiensten en alternatieve maatregelen.”

Afwenden

Veel Krimpense (en Krimpenerwaardse) ondernemers zijn  niet bepaald gecharmeerd van de ‘weekafsluiting’. “We hebben een palet aan mogelijkheden aangedragen om een algehele afsluiting af te wenden”, laat Peter Breedveld namens Ondernemers Kring Krimpen weten. Breedveld en OKK vrezen dat de door de gemeente aangedragen alternatieve route over de brug bij Gouderak en het  onderliggend wegennet bij Moordrecht de drukte niet aan kan.

Impact

Wij begrijpen dat onderhoud aan de Algerabrug noodzakelijk is”, aldus Breedveld. “Maar wat wij missen is een ‘Masterplan groot-onderhoud Algera-corridor’. Er moet duidelijk in beeld komen welke gedeelten er de komende jaren onderhoud behoeven. Dit om eventuele werkzaamheden gecombineerd uit te voeren en zo overlast en een grote negatieve economische impact tot het minimale te beperken. Een wek afsluiting kan geen optie zijn, vinden wij. Het is onbegrijpelijk dat de gemeente Krimpen deze ‘aorta’ zo lang op slot te gooien.”

“We gaan het project zo acceptabel mogelijk vormgeven”, reageert wethouder Oosterwijk. “En uiteraard trekken we daarin ook de komende 

periode op met inwoners en ondernemers, op basis van wederzijdse bereidwilligheid.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie