• Jacolien van Dulmen, Huig Rook en Wouter Molenaar met op de achtergrond de Krimpenerhout.
• Jacolien van Dulmen, Huig Rook en Wouter Molenaar met op de achtergrond de Krimpenerhout. Foto: Jan Timmer

Tegenstanders bundelen de krachten tegen recreatiewoningen Krimpenerhout

Algemeen 4.610 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Vakantiehuisjes in de vorm van ‘eco-lodges’ in natuur- en recreatiegebied Krimpenerhout? Veel omwonenden gruwen van het idee alleen al.

Gemeente Krimpenerwaard en Groenalliantie (eigenaar van het gebied waar de ‘verblijfsrecreatie’ mogelijk zou kunnen plaatsvinden) lieten begin 2020 een behoeftenonderzoek uitvoeren en schakelen nu door naar een haalbaarheidsonderzoek inzake een eco-lodge locatie. Een ondernemer is geïnteresseerd in de realisering en exploitatie ervan.

Niet massaal
“Er word gedacht aan zogeheten eco-lodges, kleine vakantiehuisjes zonder nutsvoorzieningen (riolering, elektriciteitsaansluiting en waterleiding) voor twee tot vier personen,” vertelt een woordvoerder van gemeente Krimpenerwaard. “Een eco-lodge is erop gericht om de impact op de natuur en de omgeving zo klein mogelijk te houden, passend bij het natuurlijke karakter van het gebied. Van een ‘massaal vakantiepark’ zal zeker geen sprake zijn. De doelgroep bestaat uit natuurliefhebbers en rustzoekers. De huisjes zullen landschappelijk goed ingepast dienen te worden. In een eerste plan van een initiatiefnemer is een maximaal aantal van 120 genoemd. Dit aantal is echter geen vast gegeven. Als er in de toekomst verblijfsmogelijkheden in de Krimpenerhout komen, wordt het aantal eco-lodges nog bepaald.”

Informatieavond
Gemeente Krimpenerwaard zegt momenteel bezig te zijn om de haalbaarheid van een dergelijke ontwikkeling te onderzoeken. Om de omwonenden bij te praten werd vorige week een informatieavond belegd. De belangstelling was groot. Dorpshuis Lekkerkerk zat vol.

Ook Wouter Molenaar, Jacolien van Dulmen en Huig Rook– allen uit Krimpen aan de Lek- waren van de partij. Hun woningen grenzen aan de Krimpenerhout, een prachtig natuurgebied met een rijke en bijzondere flora en fauna én een locatie waar veel mensen gebruik van maken voor een wandeling of een verblijf aan de Surfplas. 

“Op de mogelijke komst van een ‘vakantiehuisjespark’ zitten we absoluut niet te wachten,” stelt Wouter Molenaar. “En dat geldt niet alleen voor de omwonenden. De app ‘Bescherm de Krimpenerhout’ had binnen twee dagen al meer dan tweeduizend supporters. Dat zegt wel iets, me dunkt.”

Wantrouwen
“Er heerst in dezen wantrouwen naar gemeente en Groenalliantie,” stelt Molenaar. “En dat is op een aantal dingen gebaseerd. Waarom heeft men een voorkeur voor juist de Krimpenerhout? Komt dat omdat de grond in eigendom is van Groenalliantie en die het geld goed kan gebruiken? En waarom wordt er zo vaag (of soms helemaal niet) gereageerd op onze vragen? Wij hebben het idee dat men al veel verder is met plannen dan wij te horen hebben gekregen. Op ons maakt het de indruk dat men voor de vorm een informatieavond belegt en we straks voor een voldongen feit worden gesteld. Het voelt gewoon niet goed.”

Huig Rook denkt er hetzelfde over. “De Krimpenerhout wordt nu al veel gebruikt door wandelaars, fietsers en dagrecreanten. Harstikke mooi, daar is het ook voor. Moeten we 10 hectare natuurgebied gaan opofferen vanwege een commercieel belang, want zo zien wij het vakantiepark. Het lijkt mij verstandig dat men zich met een haalbaarheidsonderzoek richt op andere locaties in de regio. Vraag boeren of ze grond beschikbaar stellen voor elk wat eco-lodges. Dan hebben zij er mogelijk ook wat aan in deze zware tijden.” 

Aanslag
Jacolien van Dulmen vreest dat de komst van een vakantieparkachtige accommodatie in Krimpenerhout een aanslag doet op de welig tierende natuur.

“Het is mooi om te zien hoe het gebied zich heeft ontwikkeld met steeds weer nieuwe dieren en flora,” vertelt ze. “Van ijsvogels tot en met roerdompen, van reeën tot en met de visarend, je kunt ze hier allemaal aantreffen. Dat moet vooral zo blijven.” 

Rekening houden
In een reactie zegt verantwoordelijk wethouder Wisja Pannekoek: “De gemeente Krimpenerwaard wil het aanbod aan recreatiemogelijkheden in de Krimpenerwaard uitbreiden. Maar wel op een schaal die past bij het gebied. Daarbij proberen we rekening te houden met alle belangen die er spelen en met bezwaren uit de omgeving.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie