• Jan-Willem de Lange maakte zijn kilometers overal.
• Jan-Willem de Lange maakte zijn kilometers overal.

Kilometervreter Jan-Willem de Lange: ‘Toerfietsen is mijn lust en leven’

Algemeen 988 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Jan-Willem de Lange kan -ondanks een blessure- niet wachten op een nieuw seizoen met toerfietsclub De Waardrenner. De Krimpenaar liet het afgelopen jaar meer dan 20.000 kilometer onder de wielen van zijn racefiets doorglijden. Daarmee is hij de vice-kampioen van toerclub De Waardrenner. 

“Er is altijd baas boven baas, hè,” grijnst de prille zestiger. “Mijn clubgenoot Carla van Boheemen uit Rotterdam is qua totaalafstand echt ongenaakbaar. Zij kwam in 2022 dik boven de 30.000 kilometer uit.”

Tour de France
Jan-Willem de Lange en ‘de fiets’ zijn sinds het begin van de jaren tachtig goede maatjes. “Ik gebruikte hem voor woon-werkverkeer van en naar mijn IT-job bij Nationale Nederlanden in Rotterdam”, vertelt hij. “In 2010 ging ik over naar de racefiets, daartoe geïnspireerd door de Tour de France, die dat jaar in Rotterdam plaatsvond. Niet veel later werd ik ook lid van toerclub De Waardrenner. Nadat ik zeven jaar geleden afscheid nam van mijn werk ben ik écht kilometers gaan maken en ging ik van lieverlee ook meer voor de vereniging doen. Vooral op IT-gebied: ik beheer onder meer de website. Daarnaast wordt een flink deel van mijn tijd opgeslokt door de spinninglessen die ik geef bij de sportscholen My Move in Krimpen aan den IJssel en FysioFit in Ouderkerk. Daar kom ik overigens aardig wat Waardrenner-leden tegen.”

Gevallen
Momenteel heeft De Lange zijn toerfiets- en spinningactiviteiten noodgedwongen tijdelijk stilgezet.

“Ik ben tijdens een trainingsrit gevallen,” vertelt hij. “Het was glad die dag en mijn vrouw adviseerde me om thuis te blijven. Ik dacht echter dat het wel kon. Dat bleek een misvatting. In de buurt van Dordrecht maakte ik een schuiver en liep ik een scheur in mijn scheenbeen op. Dat was even een tegenvaller, maar het weerhoudt me er niet van om me weer op het nieuwe toerfietsseizoen te verheugen. Ik hoop over een paar weken voldoende hersteld te zijn om weer kilometers te maken en terug te keren in de spinningzaal.” 

Seizoensopening
Of de opening van het toerfietsseizoen - 4 maart, de Waardentocht - voor hem haalbaar is? De Lange sluit niets uit.

“Toerfietsen is mijn lust en mijn leven,” glimlacht hij. “Het geeft me een gevoel van vrijheid en je komt op de mooiste plekken in binnen- en buitenland. Ik kan iedereen het lidmaatschap van toerclub De Waardrenner aanbevelen, zeker ook als je beginnend toerfietser bent. We hebben iedere woensdag en zaterdag clubritten in verschillende snelheidsgroepen. Die variatie maakt het voor elk type fietser interessant en haalbaar. Ik kan in ieder geval bijna niet wachten tot ik weer mag.”

Meer informatie over de Waardrenner, zie de website

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie