Afbeelding
Foto: aangeleverd

‘Perspectief(ven)’ in Arto Theater Schoonhoven

Algemeen 809 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Arto Post Laboro brengt drie bijzondere eenakters op de planken. Drie bedrijven met een onderliggende laag over macht en manipulatie.

‘Perspectief(ven)’ is alweer de derde productie die de spelers van toneelvereniging Arto Post Laboro dit seizoen spelen in het Arto Theater in Schoonhoven. 

“In deze eenakters staat centraal dat iedereen alles vanuit een ander perspectief ziet”, vertelt speelster Erna Correljé. Als voorbeeld noemt ze het eerste stuk ‘Kinderen van de Nacht’. “De vier spelers zijn blind en vragen zich af of de werkelijkheid is zoals degenen zeggen die wel kunnen zien. Het perspectief van de ene mens is vaak tegenovergesteld aan dat van een ander.” Zelf speelt ze een kip in ‘Serenade’, met tumult in het kippenhok. Het derde en laatste stuk is ‘Op volle Zee’ waarin honger drie personen tot het uiterste drijft.

“Het is een gretige en fijne groep om mee te werken”, roemt regisseur Peter Meijer de spelers waarmee hij samenwerkt. “Het zijn redelijk moeilijke stukken, maar ze pakken het goed op. Het zijn boeiende voorstellingen om naar te kijken en over na te denken.”

Bijzonder is de bijdrage van Tiny Douma (79). Maar liefst 61 jaar is ze verbonden aan de toneelclub. “Dit wordt de allerlaatste keer dat ik meespeel”, geeft ze aan. “Daarna ga ik me onder andere bezig houden met schilderen.” Als klein meisje heeft ze in de huidige locatie gymlessen gekregen. “De planken hier op de vloer zijn nog origineel uit die tijd.” 

Na de Tweede Wereldoorlog is het pand opslagplaats geweest van de voormalige zilverfabriek Hooijkaas. In 1988 is het gebouw aangekocht door de vereniging. Met hulp van vrijwilligers is het verbouwd tot een complete theaterzaal. Het bevreemdt Tiny dat er nog steeds mensen in de regio zijn die het Arto Theater eigenlijk niet kennen. “Zo gezellig en knus, met al jaren mooie producties.” Dat toneelgenen erfelijk kunnen zijn is in haar geval overduidelijk. Dochter Conny van der Heul en kleindochter Joyce Blom-de Laet zijn eveneens fanatieke speelsters die hun rol intens vervullen in de komende productie. In totaal zijn er dertien spelers bij de opvoering betrokken.

Vanaf zaterdag 11 februari wordt Perpectief(ven) vijf maal opgevoerd. Kaarten zijn voor 12,50 euro te reserveren op www.artotheater.nl.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie