• Manon Boot.
• Manon Boot. Privéfoto

Nachtmerrie leidt tot boek

Algemeen 1.135 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Het nieuwste boek van Manon Boot -‘Klem’- ontstond uit een droom. Meer een nachtmerrie eigenlijk, want de hoofdpersonen krijgen te maken met een aantal gruwelijke moorden.

“Meestal vergeet je je dromen, maar deze bleef hangen”, zegt de Krimpense schrijfster. “De scène die ik droomde is de climax van het boek geworden. Daaromheen heb ik het verhaal geschreven.” 

Eén en ander speelt zich af in Zweden. Niet toevallig, want het is Manons favoriete vakantieland. “Ik ging er vroeger al met mijn ouders naartoe en kom er nu ook nog graag. De kaneelbroodjes, de rode huizen en de onbegrensde ruimte: ik vind het er prachtig.”

Ontsnapt
Die pracht wordt in Klem dus wreed verstoord. Door een samenloop van omstandigheden heeft een -ontsnapte- gestoorde man vrij spel in de stad Kärebro, waar Sigrid Lundberg en haar familie juist het jaar rondom Kerst gezellig willen uitluiden. Manon: “Die -wrede- gebeurtenissen zijn voor mij meer een middel om dieper in te gaan op de personen in het boek, zeker in de stresssituatie die zij ondergaan. Zo wordt het gelukkig ook ervaren door degenen die het boek inmiddels gelezen hebben.”

Ook die feedback was spannend, maar nu voor de auteur. “De eerste boeken verkoop je aan mensen die dicht om je heen staan: familie, vrienden, kennissen en collega’s. Daarna blijft het even stil, want niet iedereen heeft gelijk de tijd om het te lezen. Maar vervolgens kwamen de reacties en die waren gelukkig positief. Nu is het tijd om de cirkel te verbreden, waarbij het leuk is om te vermelden dat mijn boek zowel in de bibliotheek te Krimpen aan den IJssel als de bieb in het Krimpenerwaard College, waar ik oud-leerling van ben, te leen is.”

Debuut
Klem is niet het eerste boek van Manon, want haar debuutuitgave schreef ze toen ze dertien (!) was. Daarna verschenen er -inclusief de nieuwste- nog drie. “Het zijn op zichzelf staande verhalen”, zegt Manon daarover. “Gemene deler is wel dat ze alle vier tot de categorie spanning behoren.”

Ideeën voor een eventueel nieuw boek heeft ze voldoende. “Mijn laptop staat er vol mee”, zegt ze lachend. “Maar het kan ook zomaar iets heel anders worden. Klem zag ik immers ook niet aankomen.” 

Fulltime schrijver
Ook beroepsmatig schrijft ze, maar dan als contentspecialist bij een brancheorganisatie en als wetenschapsjournalist. “Dat maakt het best lastig, want als ik de hele dag al achter mijn laptop gezeten heb, heb ik niet altijd zin meer om ’s avonds nog eens aan een boek te werken. Stiekem zou ik best fulltime boekenschrijver willen zijn, maar aan de andere kant vind ik het ook een leuke hobby. Voorlopig blijft het daarbij.”

‘Klem’ van Manon Boot (ISBN 978-94-646-8254-0) is à 21,50 euro verkrijgbaar via Boekscout.nl en in de boekhandel.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden