• Voorstraat 144 te Lekkerkerk.
• Voorstraat 144 te Lekkerkerk. Foto: Martijn Kuiler

Omwonenden verpauperd pand (Voorstraat 144 Lekkerkerk) trekken weer aan de bel

Algemeen 2.351 keer gelezen

LEKKERKERK • De gemeente Krimpenerwaard gaat (nogmaals) kijken of het de eigenaar van het pand aan de Voorstraat 144 te Lekkerkerk kan bewegen zijn eigendom beter te onderhouden. De woning maakt dan wel onderdeel uit van het beschermd dorpsgezicht, maar de staat van de voormalige winkel baart omwonenden zorgen.

Eén van de buren, Frits Nicolaas, trekt hierover al enkele jaren aan de bel bij de gemeente en sprak ook dinsdagavond in tijdens de commissievergadering. Hij schetste nog eens kort de stand van zaken: “Nadat het pand in 2017 was verkocht aan een nieuwe eigenaar, raakte het sterk in verval en deed het jaren dienst als illegale huisvesting van arbeidsmigranten. Hierdoor holde de staat van het gebouw achteruit, zowel van binnen als van buiten.”

Dwangsom
De gemeente kwam hierop in actie door een dwangsom op te leggen om de eigenaar te bewegen het onderhoud op te pakken. Dat leidde niet tot het gewenste resultaat.

Nicolaas hierover: “Eind september vorig jaar werd de scheefstaande schoorsteen van het dak gesloopt, zonder een nieuwe te plaatsen. Nog erger was dat de authentiek gebogen houten ramen en achterdeur van het historische pand vervangen werden door rechthoekige kunststof exemplaren. Dit ook nog eens op amateuristische wijze, waarbij de gaten rondom provisorisch werden dichtgekit. De stoep ligt nu nog vol met uitgehakte stenen en er gebeurt al maanden niets meer.” 

Lastig dossier
Wethouder Boere zei te balen van de situatie en beloofde er opnieuw te kijken. “We gaan er weer mee aan de slag, maar het is een lastig dossier. Zie met de huidige instrumenten en handvatten een eigenaar, die zich met name in het buitenland ophoudt, maar eens te bewegen zijn pand in de gewenste staat te brengen. Het ligt heel gecompliceerd, ook al gaat het om beschermd dorpsgezicht.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Voorstraat 144 te Lekkerkerk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie