• Het Dika-complex in Schoonhoven maakt plaats voor woningbouw.
• Het Dika-complex in Schoonhoven maakt plaats voor woningbouw.

Woningbouw Dika-terrein waarschijnlijk uitgebreid met (betaalbare) studio’s

Algemeen 1.737 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Eén van de te bouwen woontorens op de Dika-locatie in Schoonhoven wordt wellicht uitgebreid met een aantal studio’s. Hiermee wordt ruimte geschapen voor (jongere) woningzoekenden met een kleinere beurs.

Deze aanpassing op het oorspronkelijke plan kan door het schrappen van de ‘maatschappelijke ruimte’ van 700m2 in de betreffende woontoren. Politiek Krimpenerwaard ziet de meerwaarde van die geplande ruimte niet. 

Eensgezind
Opvallende eensgezindheid dinsdagavond tijdens de commissievergadering Ruimte en Financiën tussen de fracties onderling en met het college van B&W. Over de hele linie klonk louter lof voor het plan.

Anthony Tom (ChristenUnie) gooide de knuppel in het hoenderhok: “Bouw de beoogde maatschappelijke ruimte om tot betaalbare studio’s voor jonge starters of verlaag de betreffende woontoren met een verdiepingslaag.” 

Unanieme bijval was er voor de eerste optie. Ook het college van B&W haakte in op het idee om extra (betaalbare) woningen toe te voegen aan het project. Bijzonder, want de doelgroep was tot nu toe ouderen en gezinnen die ‘iets meer te besteden hebben’. 

Wethouder Ria Boere: “Het is lastig om op dit soort -dure- locaties betaalbare woningen te realiseren. Door het schrappen van de geplande maatschappelijke ruimte ontstaat hier nu alsnog de mogelijkheid voor.” 

Aangepast voorstel
Ze beloofde met een aangepast raadsvoorstel te komen, dat voorziet in extra appartementen met een ‘betaalbare’ prijs. Ze rekende voorzichtig voor er wellicht dertien studio’s in de ‘maatschappelijke plint’ zouden passen, waarvan negen kleine en vier wat grotere. De vanaf-prijs zou circa twee ton kunnen zijn, maar dat was met een grote slag om de arm, haastte ze zich te zeggen. Daarover zal overleg plaatsvinden met de ontwikkelaar.

Die ontwikkelaar - Hedis Project BV- wil op de locatie van de voormalige Dika-fabriek, Buiten de Veerpoort 3, in drie woontorens 68 appartementen realiseren. Daar komen er nu dus waarschijnlijk een aantal bij. 

De ruim 23 meter hoge markante schoorsteen op het terrein, die een gemeentelijk monument is, wordt gerestaureerd. Ook wordt het oude bastion beter zichtbaar gemaakt.

Bezwaar
Omwonenden hebben bezwaar gemaakt tegen de hoogte van de woontoren -van ruim 20 meter-, die het dichtst bij de dijk is gepland. Dit vanwege een belemmering van hun uitzicht. De politiek ging daar dinsdagavond niet in mee. “Er staan ook hele hoge bomen voor”, stelde Frank Moné (CDA), “dus daar maak ik me niet zoveel zorgen om.”

Na een positief advies over het masterplan -dinsdag 13 december op de agenda van de gemeenteraad-, kan de ontwikkelaar op korte termijn de aanvraag voor de omgevingsvergunning indienen. De geplande start van de bouw is zomer 2023, de oplevering is in 2025 voorzien.

Raad van State
Wel loopt er nog een beroepsprocedure tegen het plan bij de Raad van State. Hierdoor is het bestemmingsplan nog niet onherroepelijk vastgesteld. De hoorzitting hierover was op 10 oktober; de uitspraak laat nog op zich wachten. Dit kan nog roet in het eten gooien, dan wel voor vertraging zorgen.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie