Afbeelding
Foto: Stephan Tellier

Bijzonder cadeau voor schaatsenverzamelaar Wim van Herk

Algemeen 2.035 keer gelezen

LEKKERKERK • Schaatsenverzamelaar Wim van Herk uit Lekkerkerk kreeg zaterdagmiddag een bijzonder cadeau van zijn zoon Jerry: een paar schaatsen uit 1876, die gemaakt zijn door een Lekkerkerkse smid.

“Ik heb de schaatsen bij een verzamelaar uit Amsterdam op de kop getikt. Hiermee komen ze weer thuis op Lekkerkerk”, aldus Jerry over het (verlate) verjaardagscadeau voor zijn vader, die eerder dit jaar 75 jaar werd.

Het wordt nog specialer, omdat de Lekkerkerkse smid die de schaatsen destijds vervaardigde ook Wim van Herk heette, al zijn er geen directe familiebanden tussen de beide Van Herk-takken.

Kringloop
Het kostte Jerry overigens wel de nodige moeite om de schaatsen over te nemen:

“De verzamelaar uit Amsterdam had ze een paar jaar geleden ergens in een kringloop op de kop getikt. Hij kon ze niet thuisbrengen en deed onderzoek naar de herkomst ervan. Dat leidde naar Lekkerkerk. Die zoektocht beschreef hij in het blad van verzamelkring De Poolster, dat de warme belangstelling heeft van mijn vader. Hij wist dus van het bestaan van die bijzondere Lekkerkerkse schaatsen, maar niet dat ik ze ondertussen probeerde aan te schaffen. Ik moest volhoudend zijn, maar het is me uiteindelijk gelukt. Een paar historische schaatsen van een naamgenoot uit je woonplaats is een mooie aanvulling op de verzameling van mijn vader.” 

Tentoonstellen
Dat kan Wim van Herk alleen maar beamen: “Mooi dat ik zulke bijzondere schaatsen heb gekregen en kan toevoegen aan mijn verzameling. Met trots kan ik ze nu tentoonstellen.”

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden