• Overzicht van waar de meldingen vandaan komen.
• Overzicht van waar de meldingen vandaan komen. Bron: DCMR

Meer vliegtuigen boven de Krimpenerwaard, meer overlast?

Algemeen 2.232 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Er is de afgelopen maanden een toename geweest van het aantal vluchten vanaf vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat kan de overlast die sommige inwoners van de Krimpenerwaard ervaren, verklaren.

“De stijging wordt veroorzaakt door de coronaperiode, waarin niet gevlogen kon worden en waardoor vluchten zijn doorgeschoven. Overigens is het aantal vluchten afgelopen ‘gebruiksjaar’ -november 2021 t/m nu- zo’n 1.500 minder dan pré-coronajaar 2019”, meldt Eveline van Eijsden, woordvoerder namens de luchthaven bij Rotterdam. 

Stijging klachten
De toename van het aantal vluchten heeft tot een stijging van het aantal klachten uit de omgeving, waaronder de Krimpenerwaard, geleid, erkent Van Eijsden: “Wellicht speelt daarbij een rol dat er afgelopen coronaperiode niet tot nauwelijks is gevlogen. Misschien moesten mensen weer wennen aan het geluid van vliegtuigen. Daarbij is het een warme en lange zomer geweest, waardoor mensen meer buiten in de tuin zaten en hun raam open hadden.”

Rotterdam The Hague Airport krijgt de klachten niet rechtstreeks door. Van Eijsden: “Betrokkenen kunnen dat via een contactformulier op onze website melden, maar eerder doen ze dat bij de DCMR, de Milieudienst Rijnmond. Wij krijgen vervolgens een overzicht van die klachten.” 

De luchthaven gaat volgens de woordvoerder niet over de aanvliegroutes en hoe hoog/laag er gevlogen wordt. Dat is een taak van de Luchtverkeersleiding Nederland, die dat voor het hele land regelt.

Volgens Van Eijsden klopt het dat er in blokken gevlogen wordt, zoals sommige ‘klagers’ ook ervaren: “De blokken zijn als volgt: tussen 7.00 en 8.00 uur vertrekken verschillende vluchten. Rond 12.00 uur komen vliegtuigen aan, om kort daarna, rond 13.00 uur, weer te vertrekken. Vanaf 17.00 uur een nieuw blok met aankomst en vertrek (rond 18.00 uur), waarna tussen 22.00 en 23.00 uur de laatste vliegtuigen aankomen.”

DCMR
De DCMR, Milieudienst Rijnmond, ontving afgelopen derde kwartaal (mei tot en met juli) in totaal 35.751 meldingen met betrekking tot overlast van het vliegverkeer dat is gerelateerd aan Rotterdam The Hague Airport. Dat betekent een stijging van 24.433 meldingen ten opzichte van hetzelfde kwartaal afgelopen jaar. Dat kwartaal werd er echter minder gevlogen vanwege coronarestricties. Het aantal melders is met 701 gestegen naar 1.407.

De DCRM hierover in de kwartaalrapportage: ‘Evenals in het tweede kwartaal was er een duidelijke toename te zien in het aantal vluchten. Een belangrijk verschil met vorig jaar was dat er nu in Nederland en daarbuiten geen of minder coronarestricties van toepassing waren.  Er waren weer meer verplaatsingen, waaronder de luchtvaart. Dit is ook terug te zien in het aantal meldingen. Tevens is deze periode structureel de drukste tijd van het jaar als gevolg van de zomervakantie’.

Verreweg het meeste aantal meldingen van overlast (9.101 meldingen - 25% van het totaal) is afkomstig uit Rotterdam zelf. De Krimpenerwaard (gemeenten Krimpen aan den IJssel en Krimpenerwaard) is niet apart gerubriceerd en valt onder ‘overig’ (6.371 – 18%). Uit buurgemeente Capelle aan den IJssel kwamen 844 klachten (2 procent van het totaal) binnen. 

In Het Kontakt van aanstaande dinsdag is een uitgebreide reportage te lezen over dit onderwerp, met ook reacties van inwoners van de Krimpenerwaard die al dan niet overlast van het vliegverkeer ervaren.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden