• Duivenliefhebbers bijeen in sportcafé De Bakwetering.
• Duivenliefhebbers bijeen in sportcafé De Bakwetering. Foto: Jan Timmer

Top-duivenmelkers luisteren forum 100-jarige PV De Postduif op

Algemeen 2.054 keer gelezen

LEKKERKERK• Een afgeladen Sportcafé de Bakwetering, drie sprekers én een slechtvalk vormden vrijdag de ingrediënten van een geslaagd Duivenforum ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van PV De Postduif.

Zo tegen half acht druppelen de eerste bezoekers de zaal binnen. Al meteen is duidelijk dat het niet alleen leden van de Lekkerkerkse PV De Postduif zijn. “Klopt”, zegt Postduif-penningmeester Edwin Bravenboer. “Er zijn vanavond ook verschillende duivenmelkers uit Noord-Holland, Utrecht, Zeeland en heel Zuid-Holland aanwezig.”

Zij komen niet alleen af op het jubileum, maar zeker ook op de gasten van het Duivenforum. Bravenboer: “Die drie heren komen even na achten het podium op. Ze hebben twee dingen gemeen: ze zijn duivensportliefhebber en alledrie succesvol. Patrick Noorman uit Serooskerke geldt als de benjamin van het trio en behoort tot de nationale top als dagfond-speler (400-600 kilometer-vluchten).”

Terug
“Ik ben een jaar of tien geleden enthousiast geraakt om zelf met een hok te beginnen”, vertelt de jonge Zeeuw. “Destijds was ik als bezoeker aanwezig bij een duivenforum hier in Lekkerkerk. Het is leuk om nu terug te zijn en zelf in het forum te mogen plaatsnemen.”

Ook valkenier en duivenhouder Ben de Keijzer heeft plaatsgenomen achter de tafel. De inwoner van Berkel en Rodenrijs vertelt vol passie over zijn duiven en roofvogels en vertelt na de pauze uitgebreid over de slechtvalk, één van de ‘vijanden’ van de postduif. 

Vooral in de maanden maart/april, wanneer de postduiven hun trainingsvluchten maken of aan de eerste wedvluchten meedoen, zorgt onder meer de slechtvalk -die juist in deze periode jagend indruk probeert te maken op zijn vrouwelijke soortgenoot- ervoor dat er regelmatig duiven het slachtoffer worden van zijn dadendrang.

“Een groot probleem”, weet Edwin Bravenboer. “Het enige wat je ertegen kunt doen is ervoor te zorgen dat je duiven gezond, wendbaar en alert aan het nieuwe seizoen beginnen, zodat ze een kans hebben als bijvoorbeeld een slechtvalk het op ze gemunt heeft.” Ook Lopikenaar Gerard Schalkwijk maakt deel uit van het duivenforum. De dierenarts/duivenmelker vertelt onder meer uitgebreid over medische begeleiding van duiven en over zijn ervaringen als fondspeler in marathonvluchten.

Volle bak
Het publiek luistert geboeid naar de verhalen van de drie prominenten en forumleider Rick Ros, zelf een bevlogen duivenmelker en lid van PV de Postduif.

“Een mooie avond”, zo stelt Edwin Bravenboer tevreden vast. “En een fijne manier om het 100-jarig bestaan van onze inmiddels 101-jarige vereniging te vieren. Oorspronkelijk zou het forum vorig jaar hebben plaatsgevonden, maar toen moesten we het vanwege de coronaproblemen afgelasten. We waren het er echter met z’n allen over eens dat van uitstel geen afstel mocht komen. Je ziet het resultaat: een volle bak!”

Vergrijzing
Bravenboer mag constateren dat PV De Postduif een gezonde vereniging is met enthousiaste leden die elkaar iets gunnen en zich graag inzetten voor de duivensport in Lekkerkerk.

“Natuurlijk ontkomen wij ook niet aan de vergrijzing”, zegt hij. “Ik behoor met mijn 45 jaar tot de jongste leden; dat zegt wel wat, hè. Het blijkt lastig om echt jonge mensen nog te interesseren om duivenmelker te worden. De tijd die je in deze hobby moet steken en de bijbehorende kosten zorgen voor een barrière. Best jammer omdat er zoveel moois tegenover staat. Je bent als duivenmelker een soort trainer/coach van je ‘duiventeam’ en probeert ze goed te verzorgen en klaar te stomen voor de wedstrijden. Je hebt met zoveel facetten rekening te houden. Ik vind het fascinerend en kan het iedereen aanbevelen. Een geweldige sport!”

Jan Timmer

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden