• Evert van Dam (wit shirt) beleefde een wel heel bijzondere verjaardag met Thor.
• Evert van Dam (wit shirt) beleefde een wel heel bijzondere verjaardag met Thor. Foto: wijntjesfotografie.nl

Een ‘noodoplossing’ die al 52 jaar duurt

Algemeen 2.003 keer gelezen

GOUDERAK • Evert van Dam beleefde een tachtigste verjaardag om nooit te vergeten. Hij werd door zijn trainingsgroep van Thor verrast met een surprisefeest.

Dinsdag 20 september leek aanvankelijk op alle dinsdagavonden die Evert van Dam al ruim een halve eeuw gewoon is. Trainingspak aan, sporttas mee en koers zetten richting sportzaal ‘t Rak in Gouderak om daar onder het motto ‘bewegen voor ouderen’ conditietraining te geven aan dames en heren van gymnastiekvereniging Thor. Tenminste.... dat was Evert van Dam deze week van plan.... 

“Toen ik bij de zaal aan kwam viel me op dat het licht al brandde”, glimlacht de inwoner van Lageweg. “Een tiental seconden later zag ik wat er aan de hand was: de aula van ‘t Rak zat vol met mensen die ik train. Ze hadden een feest georganiseerd voor mijn tachtigste verjaardag. Man, toen schoot ik er wel vol hoor! Het was een complete verrassing. Zo mooi dat mensen zoiets voor je willen doen.”

Evert van Dam kwam handen te kort om alle felicitaties in ontvangst te nemen en genoot samen met zijn familie en ‘pupillen’ van de ambiance: een gezellig versierde zaal, koffie met gebak, hapjes en drankjes en mooie verhalen over en weer. “Ik zei nog even gekscherend ‘jullie gaan toch zeker vanavond geen afscheid van me te nemen?”, haha. Want daar wil ik nog niet aan denken, hoor. Lichaam en geest werken nog prima en ik beleef nog altijd enorm veel plezier aan die wekelijkse uurtjes in Gouderak. Het blijft gewoon mooi om te doen.”

Rode draad
De turnsport loopt als een rode draad door het leven van Evert van Dam. Hij was in zijn jonge jaren wedstrijdturner bij KDO in zijn geboorteplaats Krimpen aan den IJssel en kreeg op zeker moment de ambitie om trainersdiploma’s te behalen. “Op een gegeven moment heb ik de daad bij het woord gevoegd”, vertelt hij. “Ik had op dat moment een baan en deed in de avonduren de trainerscursus van het KNGV (nu KNGU geheten) én de avond-HBS. Overdag werkte ik bij Nationale Nederlanden op de afdeling schadeverzekeringen.”

Op zeker moment moest Evert van Dam in militaire dienst. Daar werd bij sportinstructeur. Eenmaal terug in de burgermaatschappij werd hem gevraagd om bij een turnvereniging in Schoonhoven gymles te geven. Ook trainde Evert van Dam twee seizoenen lang een groep regioturnsters, het team waar ook zijn vrouw Lida onderdeel van uitmaakte.

Waardse rentree
“En daarna verhuisden we naar Hoorn, dat was in 1966. Ik ging er aan het werk als inspecteur schadeverzekeringen. We hebben er uiteindelijk vier jaar gewoond en zijn terug naar de Krimpenerwaard gegaan, mede omdat Lida heimwee kreeg naar Ouderkerk en omgeving.” Meteen na zijn ‘Waardse rentree’ werd Evert van Dam, die na zijn jaren in de verzekeringswereld nog jaren lang als directeur verschillende bankvestigingen leidde, door Thor Gouderak benaderd of hij ‘tijdelijk’ les wilde geven aan twee ouderengroepen. “Die noodoplossing duurt inmiddels alweer 52 jaar”, schatert Van Dam het uit. “Vind ik niet erg hoor, het is zó leuk om te doen. Sindsdien train ik elke dinsdagavond van 20.00 uur tot 21.00 uur de dames en van 21.00 uur tot 22.00 uur de heren. Het is een soort conditietraining met spelelementen er in verwerkt. In principe is iedere volwassene die in een prettige sfeer aan zijn of haar fitheid wil werken, van harte welkom. Bij de dames lopen de leeftijden van mijn huidige groep uiteen van rond de 35 tot ver in de zeventig. Bij de mannen zijn het vooral vijftigers, zestigers en zeventigers met wat uitschieters van boven de tachtig. Ik geniet van het plezier dat ze aan hun uurtje sport beleven en aan de bedankjes na afloop van elke les. Die zijn de olie in mijn motor. Die dankbaarheid maakt het extra prettig. En dat ze nu zelfs een feest voor me georganiseerd hebben vanwege mijn tachtigste verjaardag, is natuurlijk helemaal grandioos. Ze hadden het allemaal met elkaar bekokstoofd en ik wist van niets. Ik vond het onvergetelijk mooi en hoop nog een flinke tijd door te mogen en kunnen gaan als trainer van deze prachtgroepen.”

Jan Timmer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden