Honingbijen op een paardenbloem.
Honingbijen op een paardenbloem. Foto: aangeleverd

Groenalliantie vergroot biodiversiteit

Algemeen 680 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Groenalliantie zet de komende periode met het programma ‘Groen voor iedereen’ nog meer in op het vergroten van biodiversiteit in haar natuur- en recreatiegebieden, waaronder het Loetbos bij Lekkerkerk en recreatiegebied Krimpenerhout bij Krimpen aan de Lek. 

De afgelopen jaren heeft Groenalliantie de recreatieve voorzieningen in de natuur- en recreatiegebieden gemoderniseerd door de aanleg van nieuwe paden, speelvoorzieningen en aantrekkelijke entrees. “In deze gebieden gaan we nu extra investeren in de natuurwaarden en biodiversiteit, zodat de bezoeker de komende jaren kan blijven genieten van de flora en fauna”, geeft boswachter Ties Ittmann aan. “Dit doen we op meerdere manieren.”

Ittmann geeft aan dat er dit najaar in een zestal gebieden kleinere maatregelen genomen worden om de biodiversiteit te verhogen. “Voor de zomer is er een monitoringsprogramma opgestart dat de huidige staat van de natuurwaarden komende maanden in kaart gaat brengen. Welke dieren en planten leven waar in de gebieden en hoeveel komen ze voor? Met de uitkomsten hiervan kunnen we in 2023 gerichter natuurwaarden versterken in onze gebieden. Er zullen in dat jaar meer projecten in het kader van biodiversiteit plaats gaan vinden.”

Groenalliantie maakt daarbij gebruik van de kennis van de boswachters van Staatsbosbeheer die de terreinen beheren maar werkt ook nauw samen met de lokale afdeling van IVN, KNNV en de werkgroep biodiversiteit Goudse Hout.

De eerste werkzaamheden beginnen deze maand en vinden plaats in de Oostpolder bij Gouda, het Gouwebos, de Reeuwijkse Hout, de Goudse Hout, het Loetbos en de Krimpenerhout. De maatregelen bestaan onder meer uit het aanleggen van natuurvriendelijke oevers en poelen, het verschralen van terreinen door de voedselrijke bovenlaag te verwijderen en het realiseren van bijen- en insecten wallen. Ittmann: “De meeste ingrepen vinden plaats langs wandel- en fietspaden zodat bezoekers van de recreatiegebieden de ontwikkeling van de gebieden van dichtbij kunnen ervaren.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app