• Miniatuurvrachtwagens rijden hun rondjes op 'Carmeliet op Stoom'.
• Miniatuurvrachtwagens rijden hun rondjes op 'Carmeliet op Stoom'. Foto: aangeleverd

Twaalfde editie ‘Carmeliet op Stoom’ grootser dan ooit

Algemeen 1.261 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Na twee jaar afwezigheid door corona is het modelbouwevenement ‘Carmeliet op Stoom’ weer helemaal terug in Schoonhoven. Op zondag 25 september kan jong en oud zich vergapen aan al het moois dat getoond wordt tijdens de twaalfde editie van deze populaire happening.

“Er is wel wat veranderd in de loop van de tijd”, blik Louis Faaij (69) terug. “De eerste edities hielden we bij mij in de huiskamer. Heel bescheiden, met alleen bezoek van familie, vrienden en buren. De naam is gebaseerd op de Carmelietenstraat hier in Schoonhoven, waar ik al jaren woon.”

Na drie edities werd de overstap gemaakt naar de bovenzaal van het voormalig Bastion, tegenwoordig Baraq. Gedreven door het enthousiasme van collega-modelbouwers en belangstellend publiek, wordt nu elke vierkante meter in het pand benut.

Deelnemers
De Asfaltrockers, Arriva modelspoorbaan, de Schiespoor vereniging die kinderen treinen laat rangeren, de Britse treinmodelbaan, stoommachines uit Duitsland en Engeland, dit alles is een greep uit wat te verwachten valt. Louis vult aan: “We hebben mensen die gemalen hebben nagebouwd, een sleepboot, brandweerwagen, vrachtwagens en stoommachines op schaal vanuit Gemaal de Hoge Boezem in Haastrecht.”

Bezeten
Samen met zijn broer Hans, zwager Bas en vriend Anne Rens zorgt Louis onder de naam ‘Faaij Steam Works’ (FSW) dat alles tot in de puntjes geregeld is. Allen zijn bezeten van modelbouw en werken vol overgave om iets zo mooi mogelijk op schaal na te maken. “Als je het dan ook functionerend kan krijgen, dan is dat helemaal het einde”, glundert de energieke Faaij. “Met deze tentoonstelling kunnen we iedereen er van laten genieten.”

Carmeliet op Stoom is zondag 25 september van 11.00 tot 16.00 uur in Baraq, Het Bastion 5 in Schoonhoven. Entree is gratis. Een gift voor de kosten wordt op prijs gesteld.

Dirk Molenaar

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie