• Enkele door Floor de Jong omgezaagde knotwilgen.
• Enkele door Floor de Jong omgezaagde knotwilgen. Foto: aangeleverd

Pro Krimpenerwaard: Floor de Jong (SGP) moet opstappen

1 jul, 09:50 Algemeen 1 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Pro Krimpenerwaard vindt dat de positie van SGP-raadslid Floor de Jong onhoudbaar is. De Jong kwam afgelopen week in het nieuws door als boerenprotest op de stikstofplannen van het kabinet de zaag te zetten in knotwilgen.

Pro Krimpenerwaard beoordeelt deze actie als een ‘schending van de gedragscode voor raadsleden’. Het heeft hiertoe, gesteund door Leefbaar Krimpenerwaard en PvdA/Groen Links, een actualiteitendebat aangevraagd, dat plaatsvindt tijdens de raadsvergadering van aanstaande dinsdag.

Korte metten
“In Nederland mag je demonstreren, maar daar heeft deze daad weinig mee te maken. Dit is gewoon een misdaad tegen de natuur, middenin een klimaatcrisis”, stelt PK-fractievoorzitter Ad Struijs. ‘De daders lijken te willen onderstrepen dat de boeren korte metten willen maken met de natuur. Wij hopen en geloven dat boeren met respect voor de natuur ook in de Krimpenerwaard een toekomst hebben’.

Struijs wil van het college weten of er stappen worden ondernomen tegen De Jong vanwege de vernieling.

Kaalslag
Floor de Jong zaagde maandag samen met andere boeren zo’n honderd knotwilgen aan de Benedenberg en omgeving in Bergambacht om. De daad symboliseerde de kaalslag van het kabinet door de stikstofplannen, lichtte De Jong toe. De actie, die landelijke aandacht kreeg, leidde tot vele afkeurende reacties. De Jong gaf later in een interview bij RTV Krimpenerwaard aan het omzagen met alle commotie achteraf niet gedaan te hebben.

Motie
Ad Struijs: “Wij dienen een motie in waarin Floor de Jong dringend wordt verzocht zijn raadszetel beschikbaar te stellen. Een tweede motie heeft als strekking om het cultureel erfgoed beter te beschermen, De Jong te verplichten om de schade te herstellen door het herplanten van knotwilgen en het college op te dragen een strafrechtelijk onderzoek te starten via het Openbaar Ministerie.”

Het actualiteitendebat wordt dinsdag 5 juli tijdens de (lange) raadsvergadering, aanvang al om 16.00 uur, gehouden. 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie