• Floor de Jong voor de camera van RTV Krimpenerwaard.
• Floor de Jong voor de camera van RTV Krimpenerwaard. Foto: schermafbeelding

Floor de Jong over kappen knotwilgen: ‘Wellicht met de kennis van nu niet gedaan’

28 jun, 17:34 Algemeen 6 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Floor de Jong heeft een korte nacht achter de rug. De melkveehouder uit Bergambacht werd gisteravond ‘trending topic’ door de knotwilg-omzaagactie van boeren in de Krimpenerwaard. De agrariërs deden dit om de -naar eigen zeggen- kaalslag door de stikstofplannen van het kabinet uit te beelden.

“Wellicht had ik de actie met de kennis van nu niet gedaan”, zegt de duidelijk geëmotioneerde De Jong voor de camera van RTV Krimpenerwaard. “Die knotwilgen gaan ons ook aan het hart. Maar het gaat wel ergens om, hè. Jarenlang van publieksvriendelijke acties hebben niets opgeleverd. Het werd tijd voor een krachtig statement. Ik hoop dat mensen de boodschap achter de actie begrijpen.”

Reacties
De verschillende reacties op de ‘boomzaagactie’ worden in het filmpje treffend zichtbaar. Waar een sympathisant Floor de Jong tijdens het interview de hand schudt en hem sterkte wenst, roept een langsfietsende wielrenner op ‘om vooral geen aandacht te geven aan die idioot’.

Floor moet er even van slikken. “Dit bedoel ik dus. Ik ben ook vannacht telefonisch lastiggevallen. Maar wij zetten echt niet zomaar de zaag in karakteristieke knotwilgen. Mensen weten niet half wat boeren doen voor de natuur. Dit soort acties doen we dan ook, omdat we de hoop op een goede toekomst vrijwel verloren hebben.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie