• Loco-burgemeester Hugo van der Wal neemt het boekje in ontvangst.
• Loco-burgemeester Hugo van der Wal neemt het boekje in ontvangst. Foto: wijntjesfotografie.nl

Krimpense watersportvereniging presenteert jubileumboekje

25 jun, 13:30 Algemeen 2 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Watersportvereniging ‘De Hollandsche IJssel’ bestaat 101 jaar. Ter gelegenheid daarvan is er een boekje verschenen over de historie van de vereniging. Loco-burgemeester Hugo van der Wal was zaterdagochtend naar het haventerrein aan de Griendstraat gekomen om het boekje in ontvangst te nemen. 

Het boekje verhaalt over de geschiedenis van de vereniging. “Vanaf de oprichting op 21 februari 1921 tot aan de fraaie haven aan de Sliksloot met alle mooie faciliteiten die we nu hebben”, geeft voorzitter Marcel Slingerland aan. “Om vooral ook aandacht te geven aan de sociale aspecten van het verenigingsleven is er een aantal interviews te lezen met leden, van toen en nu, en is veel fotomateriaal verwerkt. Het boekje is te koop bij het Streekmuseum hier in Krimpen.”

De vereniging had in de beginjaren nog geen eigen haven. In 1948 werd die gevonden in het balkengat in Capelle aan den IJssel, daar waar nu de Algerabrug ligt. In 1953 kreeg men een plekje in en bij het eerste plantsoen van Krimpen, direct bij de Stormpolderbrug. Vanwege de verbreding van die brug en voor een betere doorvaart in de Sliksloot verhuisde de vereniging eind 1969 naar het haventje waar vroeger de noodsluizen en witte brug waren.

De vereniging telt op dit moment ongeveer 135 actieve leden. In de haven liggen 52 schepen in het water en er staan 32 trailerbare boten op de kant. “Zowel voor een ligplaats in het water als een walplaats is er momenteel een wachtlijst”, zegt Slingerland.

De vereniging beschikt in haar haven over moderne middelen, waaronder een douche, toilet, vuilwaterafvoer, stroom op de steigers en wifi. Slingerland: “Op een groot verhard terrein kunnen in de winterperiode de schepen drooggezet worden. Hiervoor hebben we een moderne botenlift.” Het bestaansrecht van de vereniging is volgens hem de zelfwerkzaamheid. “Al het onderhoud aan de faciliteiten - groenvoorziening, steiger, clubhuis, loodsen, enzovoorts - doen we zelf waardoor de liggelden laag kunnen blijven in vergelijking met commerciële tarieven. Iedere dinsdag is er werkavond en daarnaast nog twee zaterdagen in het voor- en najaar. Vanuit onze activiteitencommissie worden er regelmatig activiteiten georganiseerd, zoals vaartochten, klaverjasavonden en barbecues.”

Martijn Kuiler

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie