• Pieter Paans in zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad.
• Pieter Paans in zijn rol als voorzitter van de gemeenteraad. Foto: schermafbeelding

Pro Krimpenerwaard wil onderzoek naar vertrek burgemeester Paans

Algemeen 3.628 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Pro Krimpenerwaard wil een onafhankelijk onderzoek naar het vertrek van burgemeester Pieter Paans. “We willen dat de gang van zaken rondom zijn vertrek wordt onderzocht door een deskundig bureau. We dienen hiertoe in de raadsvergadering van 7 juni een motie in”, meldt Ad Struijs.

De fractievoorzitter van Pro Krimpenerwaard oppert dat een vertrek wellicht te voorkomen was geweest bij ‘een meer professionele aanpak’: “We hebben hiertoe eerder aangedrongen. Alle betrokken partijen zouden baat gehad hebben bij een professioneel extern onderzoek. We stonden hierin echter alleen.”

Grensoverschrijdend gedrag
Burgemeester Pieter Paans stapte eerder deze week op vanwege ‘grensoverschrijdend gedrag’. Dit terwijl hij pas vier maanden in functie was.

Ad Struijs wil het beeld dat de burgemeester ‘losse handjes’ had nuanceren: “Het betrof, zoals wij begrepen hebben, met name één persoon, die zich aan zijn gedrag stoorde en niet meer met Paans zou willen/kunnen werken. De burgemeester heeft ons, de fractievoorzitters, vervolgens verklaard dat hij de situatie waarop de melding was gebaseerd anders heeft beleefd. Hij zei zijn excuses naar de melder te hebben gemaakt en beloofde voortaan minder ‘amicaal’ en meer formeel te zijn.”

Tweede kans
Na dit vertrouwelijke gesprek waren de politieke partijen volgens Struijs ‘voorzichtig geneigd’ de burgemeester een tweede kans te geven: “Er was namelijk niets bekend over het mogelijk niet integer handelen van de burgemeester bij zijn vorige werkgevers. Zou Paans in de toekomst wellicht nog te ‘amicaal’ handelen, dan kon er sprake zijn van dossieropbouw.”

Het vertrek alsnog van de burgemeester kwam volgens Struijs dan ook als een verrassing: “Wij zijn als partij natuurlijk tegen elke vorm van grensoverschrijdend gedrag. Daarom was volgens ons een goed en professioneel onderzoek noodzakelijk om te onderzoeken wat de intenties van Pieter Paans waren en waarom de melder deze als grensoverschrijdend heeft ervaren. Maar ook onderzoeksvragen of er al eerder feedback naar de burgemeester was gegeven dat de melder zijn gedrag ongewenst vond. Of dat hij daadwerkelijk niet integer handelde? Bij bevestiging van dat laatste is zijn ontslag natuurlijk terecht.” 

Struijs tenslotte: “Wij hebben de afgelopen vier maanden een betrokken ‘mensenmens’ gezien en zien hem nu als slachtoffer van een overhaaste beslissing om geen professioneel onderzoek te doen naar de feiten.” 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie