Leefbaar Krimpenerwaard is met 4 zetels de grote verrassing van de gemeenteraadsverkiezingen in gemeente Krimpenerwaard. Rechts lijsttrekker Jeffrey Groen.
Leefbaar Krimpenerwaard is met 4 zetels de grote verrassing van de gemeenteraadsverkiezingen in gemeente Krimpenerwaard. Rechts lijsttrekker Jeffrey Groen. Foto: Stephan Tellier

‘Leefbaar’ na succesvolle verkiezingsavond: ‘We gaan voor de continuïteit’

Algemeen 1.781 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Bestuursvoorzitter Jeffrey van der Elst is een dag na de gemeenteraadsverkiezingen ‘supertrots’ op de verrichtingen van Leefbaar in zowel Krimpen als Krimpenerwaard. “Er is hard gewerkt en er staat in beide gemeenten een solide team. Dat heeft zich uitbetaald.”

Het meest verrassend was het resultaat in de gemeente Krimpenerwaard, waar de partij als nieuwkomer meteen vier raadszetels voor de neus van de gevestigde orde wegkaapte. Vooral Lokaal op 1, van drie zetels naar één, was de dupe van de dadendrang van Leefbaar. “Ik wil niet arrogant overkomen, maar ik had vooraf ingezet op drie tot vijf zetels”, meldt Van der Elst. “Ik wist dat er een basis was voor onze partij. Dat is gebleken.”

“En nu doorpakken”, vervolgt hij: “Zowel in Krimpen, waar we de leidende partij zijn met zes zetels, als in Krimpenerwaard gaan we de verantwoordelijkheid niet uit de weg. We zijn klaar voor een rol in de coalitie, zodat we onze partijpunten kunnen realiseren.”

Kabelbaan
Daarover gesproken: Leefbaar roerde op het gebied van de speerpunten de trom, met als uitschieter het opperen van een kabelbaan over de Lek naar Ridderkerk, zodat gebruikers van deze voorziening daar weer kunnen overstappen op het openbaar vervoer naar bijvoorbeeld Rotterdam.

“Dat is meer dan een trigger”, legt Van der Elst uit. “Natuurlijk snapt de kiezer ook dat die kabelbaan er over een jaar niet is, maar het kan wat ons betreft wel degelijk realiteit worden. We onderzoeken alternatieve methodes voor woon-werkverkeer.”

Vervolgens: “Mensen zeggen al gauw als het moeilijk wordt: ‘het gaat niet’ of ‘dat hebben we al eens onderzocht’. Maar zo is Nederland niet groot geworden. Je moet je nek uit durven steken. Als je maar weet waar je het over hebt. En dat is wel in orde: we hebben veel kennis in huis binnen onze partij.”

Referendum
Ook op het lijstje speerpunten in Krimpenerwaard: het introduceren van enquêtes en referenda bij grote onderwerpen; gratis openbaar vervoer voor 67-plussers en middelbare scholieren; het doortrekken van de waterbus naar Bergambacht/Schoonhoven en een vaste fietsverbinding naar de Krimpenerwaard. Daarnaast een surplus aan punten per kern. “Daar zijn we in Krimpen aan den IJssel groot mee geworden”, stelt Van der Elst. “We weten precies wat er speelt in de verschillende wijken. Draagvlak is de basis: betrek inwoners bij gemeentelijke plannen.”

De bestuursvoorzitter is niet bang dat de eerste vier kandidaten op de kieslijst - Jeffrey Groen uit Ouderkerk aan den IJssel; Annette Kouwenberg-van Herk, eveneens uit Ouderkerk; Tjeerd de Wijs uit Berkenwoude en Peter Ouwendijk uit Krimpen aan de Lek, allen onervaren als raadslid, koudwatervrees hebben. “Ze hebben een cursus gehad en worden binnen de vereniging begeleid door ervaren mensen. Het zijn mensen met competenties op verschillend vlak. Ze weten waar ze voor staan en hebben zich geconformeerd aan de partij. Ik ben dan ook niet bang voor verschuivingen. Sterker nog, dit is pas het begin: we gaan voor de continuïteit.” 

Het aantal zetels per partij (tussen haakjes het aantal zetels afgelopen periode) in de gemeente Krimpenerwaard: VGBK 7 zetels (was ook 7); SGP 5 (4); Leefbaar Krimpenerwaard 4 (-); Pro Krimpenerwaard 3 (3); CDA 3 (3); VVD 3 (4); PvdA 2 (2); ChristenUnie 2 (3); D66 (1 (2); Lokaal op 1 1 (3).

Krimpen aan den IJssel: Leefbaar Krimpen 6 (5); SGP 5 (5); Stem van Krimpen 4 (5); Krimpens Belang 2 (2); VVD 1 (2). CDA 1 (1); ChristenUnie 1 (1); PvdA 1 (1). D66 verdwijnt uit de gemeenteraad; GroenLinks redde het wederom niet.  

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Leden van de nieuwe partij Leefbaar Krimpenerwaard volgen met spanning de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Rechts lijsttrekker Jeffrey Groen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden