• Henriette Wijnen van het platform ‘Your Safe Workspace’.
• Henriette Wijnen van het platform ‘Your Safe Workspace’. Foto: Aangeleverd

‘Ongewenst gedrag op werkvloer heeft grote impact’

Algemeen 1.374 keer gelezen

VLIST • Een bedorven en nare bedrijfscultuur. Helaas heeft één op de vier werknemers hiermee te maken. Het vorige maand gelanceerde digitale platform ‘Your Safe Workspace’ helpt om dit probleem bespreekbaar te maken.

Als geen ander weet Henriette Wijnen hoe het is om in een negatieve bedrijfscultuur te werken. “Pesterijen, niet integer gedrag en machtsmisbruik hebben een enorme impact op mij gehad. Als reactie daarop heb ik zes jaar geleden het boek ‘Julia’s Slangenkuil’ geschreven”, vertelt Henriette. Hierin beschrijft ze over het begin van pesterijen op het werk. Uiteindelijk leidt dit tot ontslag en een juridische strijd tussen werknemer en werkgever. “Met het boek heb ik bewustwording willen creëren. Zodat managers en directieleden een voorbeeld hebben hoe het niet moet.”

Na deze nare ervaring van grensoverschrijdend gedrag is Henriette zeker niet bij de pakken gaan neerzitten. In 2015 is ze gestart met Wijnen Coaching & Consultancy, gespecialiseerd op het gebied van leiderschap- en loopbaancoaching. De afgelopen drie jaar zet ze zich ook in als extern vertrouwenspersoon. Tijdens lezingen en workshops merkte ze dat bij veel bedrijven niet is vastgelegd hoe om te te gaan met grensoverschrijdend gedrag. “Wat verstaan we daar nou onder of wat vinden we daarvan? Leidinggevenden en managers vinden dit over het algemeen erg lastig”, licht de ervaringsdeskundige toe. “Dat is de aanzet geweest om de tool Your Safe Workspace te ontwikkelen.”

Cirkel van vertrouwen

Grensoverschrijdend gedrag: de afgelopen maanden zijn tal van voorbeelden via de media naar buiten gekomen. Puur toeval dat juist nu dit digitale platform wordt uitgerold. Samen met ICT bedrijf Hademax in Rhoon is afgelopen jaar een webapplicatie ontwikkeld. Henriette legt uit hoe de door haar bedachte tool werkt: “Thema’s van ongewenst gedrag en integriteit binnen een organisatie en teams structureel bespreekbaar maken. Dit onder leiding van een gespreksleider die niet je leidinggevende is. Zo ontstaat een ‘cirkel van vertrouwen’ en kunnen heldere afspraken met elkaar gemaakt worden.” Komende maanden gaat ze de bedrijven hiervoor benaderen. Zowel grote als kleine organisaties. Dat de tool voorziet in een behoefte, daarvan is ze volledig overtuigt. De eerste opdrachten zijn inmiddels gerealiseerd. 

Meer informatie over Your Safe Workspace staat op de website www.yoursafeworkspace.com.

Door Dirk Molenaar

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden