• Bergstoep-bewoners Marije Rappoldt en Evert Smits.
• Bergstoep-bewoners Marije Rappoldt en Evert Smits. Foto: wijntjesfotografie.nl

Bergstoep-bewoners bang voor wildgroei aan masten en antennes

Algemeen 2.113 keer gelezen

BERGAMBACHT • Een aantal inwoners van Bergambacht-Bergstoep komt in actie, vanwege plannen voor de plaatsing van een 5G-zendmast in hun ‘achtertuin’. De invloed op de gezondheid vanwege blootstelling aan elektromagnetische velden baart hen zorgen.

In augustus 2021 gaf de gemeente Krimpenerwaard een vergunning af voor het bouwen van een 30 meter hoge 5G-zendmast langs de Lekdijk bij Bergstoep. De bewoners van dit buurtschap kwamen echter pas achter de plannen van de plaatsing na het lezen van de gemeentepagina in Het Kontakt. 

Aanvraag ingetrokken
“Het was netjes geweest als de bewoners eerder waren geïnformeerd,” zeggen Bergstoep-bewoners Evert Smits en Marije Rappoldt. “Wij zijn niet tegen deze zendmasten, maar wel tegen de locatie. Want dit is al een druk industriegebied met de overslag van containers, heel veel vrachtverkeer, lossen en laden van vrachtwagens op de dijk, een zand- en grindoverslag en de veerpont met veel verkeer. Nu komen wij wat betreft de plaatsing van de 5G-zendmast met de schrik vrij, want Vodafone heeft de aanvraag ingetrokken. Maar er zijn meer providers die een landelijke dekking zoeken, dus wij hebben alle raadsleden en B&W een brief gestuurd met onze bedenkingen over de plaatsing en locatie.”

Gezondheidsraad
Als bijlage voegden de verontruste Bergstoepbewoners een rapport van de Gezondheidsraad bij. Te lezen is, dat er is nog maar net een begin gemaakt is met de uitrol van 5G-netwerken in Nederland. Er bestaan geen afgeronde onderzoeken naar de invloed op de gezondheid van blootstelling aan elektromagnetische velden met de frequenties die voor 5G zijn gereserveerd. De Gezondheidsraad kan dus nog geen antwoord geven op de vraag of blootstelling aan 5G-frequenties daadwerkelijk gezondheidsrisico’s oplevert.

Beleid aangepast
“Er zijn nog tal van onderzoeken, die de gevolgen van de straling nader bekijken,” zegt Marije Rappoldt. “Er zijn al gemeenten die hun beleid voor het verlenen van vergunningen met betrekking tot het plaatsten van deze zendmasten hebben aangepast. Wij vragen aan de gemeente Krimpenerwaard om hier ook weloverwogen beleid voor te maken met inachtneming van de gezondheidsrisico’s. Het is immers de taak van de gemeente om voor haar inwoners zorg te dragen. Wat doet de gemeente om wildgroei van masten en antennes te voorkomen? De Gezondheidsraad verwacht de uitkomsten van een nieuw onderzoek later dit jaar. Als blijkt dat er wel degelijk gezondheidsrisico’s kleven aan 5G straling, neemt de gemeente dan ook de verantwoordelijkheid op zich?”

Evert Smits tot slot: “Ook bevelen we aan om de procedure bij de vergunningverlening aan te passen. Ofwel, de aanvraag niet alleen op de gemeentepagina publiceren, maar ook omwonenden schriftelijk te informeren in zo’n belangrijke kwestie.”

Wim Kroone

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden