• Adrie de Pater achter het stuur en Frits Bruens naast de E-bus.
• Adrie de Pater achter het stuur en Frits Bruens naast de E-bus. Foto: Jan Timmer

Belbus Krimpenerwaard gaat elektrisch

Algemeen 851 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Muisstil, nul emissie, soepel en comfortabel: de nieuwe elektrische VW Crafter van Stichting Belbus Krimpenerwaard is het allemaal!

“Hij rijdt lekker”, stelt vrijwillig Belbus-chauffeur Adrie de Pater tevreden vast, terwijl hij het ‘gaspedaal’ van de zilvergrijze zeszitter met faciliteiten voor het vervoer van twee ‘rolstoelers’ indrukt bij het oprijden van de N210. 

Diesels
We zijn op weg van Schoonhoven naar Bergambacht om daar een dame op te halen van een dagbestedingslocatie en terug naar haar woning te vervoeren. Ook Frits Bruens, secretaris van Belbus Krimpenerwaard, is aan boord. “Dit is de eerste e-bus van onze stichting”, vertelt hij. “Het is de bedoeling dat er vanaf 2023 meer gaan volgen. Drie bussen worden dagelijks ingezet voor het vervoer van mensen met een beperking en ouderen. We rijden veel voor Gemiva om cliënten te vervoeren. Daarnaast brengen we mensen naar activiteitencentrum Thiendenland, zorgboerderijen in de Krimpenerwaard en de Spar in Ammerstol. Voor senioren vanaf 55 jaar zijn we in onze regio vervoerder als het gaat om bijvoorbeeld een bezoekje aan familie, een arts of een winkel. Er wordt veel gebruik van onze diensten gemaakt. Tot voor kort bestond ons wagenpark alleen uit diesels, maar we wilden eigenlijk af van de milieubelasting die de uitstoot van dergelijke motoren met zich meebrengt. Deze E-Crafter is een fantastisch alternatief.”

Actieradius
“Helemaal mee eens”, glimlacht Adrie de Pater, gepensioneerd automonteur. “We kunnen er uitstekend mee uit de voeten, ook qua actieradius. Die ligt op zo’n honderd kilometer. We hebben een eigen laadpaal, waar we hem na de ochtendrit ‘aanleggen’. Werkt prima. ‘s Middags kunnen we dan weer op pad met volle accu’s.”

Bronnen
De aanschaf van de bus wist Stichting belbus Krimpenerwaard te bekostigen vanuit verschillende bronnen. De vergoeding vanuit het vervoer van Gemiva-cliënten is er daar één van. Daarnaast vormden de gelden die verkregen worden door onder meer groepsvervoer en sponsoring/donaties een prima basis.

“We zijn erg trots op deze nieuwe aanwinst”, zegt Frits Bruens, terwijl hij naar de blinkende personenbus kijkt. “Maar misschien nog wel trotser zijn we op onze chauffeurs, stuk voor stuk enthousiaste vrijwilligers met oog voor hun passagiers. Je kunt nog zulke mooie bussen hebben rijden, zonder dezer kanjers achter het stuur zijn we niets!”

Jan Timmer

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie