Europarlementariër Bert-Jan Ruissen op zijn kantoor in Krimpen aan den IJssel.
Europarlementariër Bert-Jan Ruissen op zijn kantoor in Krimpen aan den IJssel. Foto: Cees v/d Wal

Bert-Jan Ruissen: “Ik wil een luis in de pels van de EU zijn”

Algemeen 375 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL • Bert-Jan Ruissen uit Krimpen aan den IJssel zit op de helft van zijn termijn als Europarlementariër namens de SGP. “Het is prachtig werk.”

Ze zijn voorbij gevlogen, de afgelopen 2,5 jaar. “Nu zit ik alweer op de helft van mijn termijn”, concludeert Bert-Jan Ruissen. “Ik heb al veel kunnen en mogen doen en ik heb het gevoel dat ik veel heb kunnen betekenen voor mensen. Zowel voor ondernemers in de Kimpenerwaard als verre naasten.”

Bert-Jan: “Ik ben de enige SGP’er. Er komt veel op me af, maar het is wel prachtig werk. Ik doe het met veel plezier.” Het is wel voortdurend keuzes maken, de Krimpenaar kan zich in zijn eentje natuurlijk niet voor ieder onderwerp hard maken. “Gelukkig heb ik een team met geweldige medewerkers om me heen.”

Veelzijdig werk
Het werk is veelzijdig, vertelt de Europarlementariër. Geen dag is hetzelfde en je moet voortdurend schakelen tussen ‘jouw’ onderwerpen. Zo is hij hoofdonderhandelaar als het gaat om het kwekersrecht voor bloembollen en asperges. Bert-Jan: “Ik heb er voor gestreden dat het kwekersrecht hiervan wordt verlengd van 25 naar 30 jaar. Zo hebben de ondernemers meer tijd om hun investeringen terug te verdienen.” Met succes. In september gaf het Europees Parlement groen licht  voor de verlenging.

De SGP’er houdt zich ook bezig met het Europese landbouwbeleid. Een belangrijk thema, want zo’n 40 procent van de EU-begroting wordt daar aan uitgegeven. “Als enige Nederlander was ik onderhandelaar voor het nieuwe beleid, een sleutelpositie dus.” De onderhandelingen zijn vorig jaar afgerond en ook hier heeft Bert-Jan verschil kunnen maken. “Dat geeft voldoening. Ik ben blij dat ik er bijvoorbeeld voor heb kunnen zorgen dat ook Nederlandse boeren uit de voeten kunnen met Europese subsidieregelingen.”

Brusselse bubbel
Hoewel Bert-Jan vooral veel in Brussel zit voor zijn werk als Europarlementariër, is hij minstens een week per maand in Krimpen te vinden. “Ik wil dicht bij de mensen staan, bijvoorbeeld door werkbezoeken te doen en het houden van een spreekuur. Dat voedt enorm en voorkomt dat je vast blijft zitten in de ‘Brusselse bubbel’.”

De komende 2,5 jaar is er nog genoeg te doen. “Ik wil graag een luis in de pels van de EU blijven. Er zijn nog best veel dingen waar ik vraagtekens bij zet. Die zaken trek ik graag naar me toe en laat ik mijn stem over horen”, besluit Bert-Jan.

Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie