Afbeelding

RTV Krimpenerwaard heeft oogje op Krimpen; LOK wil niet wijken

Algemeen 836 keer gelezen

KRIMPEN AAN DEN IJSSEL/KRIMPENERWAARD • RTV Krimpenerwaard heeft zijn zinnen gezet op uitbreiding richting Krimpen aan den IJssel. Deze gemeente lijkt echter te kiezen voor de huidige zendgemachtigde, Lokale Omroep Krimpen (LOK).

RTV Krimpenerwaard diende een aanvraag tot gebiedsuitbreiding in om ook in de buurgemeente als lokale publieke omroep aangewezen te worden. Het Commissariaat voor de Media moet hierover beslissen, waarbij de mening van de gemeenten Krimpenerwaard en Krimpen a/d IJssel een bepalende rol speelt. 

Eerstgenoemde gemeente, waar RTV Krimpenerwaard sinds 2015 fungeert als lokale publieke omroep, lijkt op voorhand geen bezwaren te hebben, maar Krimpen aan den IJssel houdt liever vast aan de huidige omroep, LOK.

Vertrouwen
Penningmeester Bert Sterkenburg van Lokale Omroep Krimpen is op de hoogte van de aanvraag van zijn collega’s uit de gemeente Krimpenerwaard, maar heeft vertrouwen in een goede afloop. Zijn omroep heeft ook een aanvraag ingediend en volgens Sterkenburg heeft het college onlangs aangegeven voor de LOK te gaan. Op 27 januari wordt duidelijk of de gemeenteraad het advies overneemt.

“Formeel gezien kunnen we er dus nog niets over zeggen, maar het ziet er gunstig voor ons uit”, meent Sterkenburg. De vergunning is voor vijf jaar. 

Samenwerking
Sterkenburg licht toe dat er voor de coronacrisis uitbrak nog sprake was van een samenwerking tussen beide omroepen. “We waren op een gegeven moment zelfs al mondeling akkoord over een samengaan. Toen wij echter vanuit de LOK vroegen om een intentieverklaring met alle afspraken, trokken ze zich terug.”

Sterkenburg geeft aan dat de religieuze programma’s op zondag een ‘no go’ waren voor RTV Krimpenerwaard. Ook moest het actualiteitenprogramma ‘Kijk op Krimpen’ op zaterdagochtend wijken. “Dan heb je een lokale omroep in Krimpen, zonder Krimpense input. Dat kan toch niet. Dan kunnen we net zo goed de omroep uit Bovensmilde hier laten uitzenden.” De onderhandelingen klapten en de zenders gingen weer op eigen voet verder. 

Radio Capelle
De LOK werkt wel samen met RTV Rijnmond en met Radio Capelle. Sterkenburg: “We zijn vanuit Krimpen toch meer op de Rijnmondregio gericht. En met Radio Capelle hopen we in de verre toekomst te kunnen fuseren. Wij hebben te maken met vergrijzing, daardoor zijn er steeds minder vrijwilligers. Door samen te gaan kunnen we met jong elan de streekomroep nieuw leven inblazen.”

Andere lezing
Voorzitter Kees de Haan van RTV Krimpenerwaard heeft een andere lezing over het stuklopen van het samengaan van beide omroepen.

“We wilden een gezamenlijk actualiteitenprogramma, waarin ook zeker aandacht zou zijn voor Krimpen. Toen ze daar vanuit de LOK op tegen waren, hebben we voorgesteld om op bepaalde tijden de frequenties te ontkoppelen. Dan konden beide zenders op die tijdstippen hun eigen programma’s uitzenden. Maar het was en bleef ‘nee’.” 

De Haan ziet Krimpen aan den IJssel als de ‘natuurlijke habitat’ van de omroep. “Voor ons is de Krimpenerwaard één gebied, vandaar onze wens om ook in Krimpen aan den IJssel uit te gaan zenden.”

Openingen
De voorzitter van RTV Krimpenerwaard beseft dat het verzoek gezien de huidige opstelling van B&W van Krimpen aan den IJssel weinig kans van slagen heeft.

“We staan met 2-0 achter, daar ben ik me van bewust. Neemt niet weg dat ik echt nog wel openingen zie. We gaan de verschillende fracties aanschrijven en ik heb spreektijd aangevraagd voor de commissievergadering op 20 januari in Krimpen aan den IJssel. We hopen hiermee de politiek alsnog te overtuigen, mede omdat onze omroep zich in de gemeente Krimpenerwaard volop heeft bewezen. Wij kunnen ook, méér dan de LOK, in Krimpen aan den IJssel een factor van belang worden, daar ben ik van overtuigd.”

Robert van der Hek & Margje Kooistra

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie