• Esther met Jordy.
• Esther met Jordy. Foto: KRO-NCRV

Steunouders Krimpenerwaard in televisieprogramma Kruispunt

Algemeen 422 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Het KRO/NCRV-televisieprogramma Kruispunt besteedt in haar uitzending van maandag 25 oktober aandacht aan steunouders. De makers volgden twee gezinnen met hun steunouders, waaronder een gezin uit de Krimpenerwaard. 

Het betreft Gerdine en Sander, die nu de eigen kinderen wat ouder zijn graag een ander kind willen helpen. 

Gerdine: “We hebben bewust voor steunouderschap gekozen en wilden ook graag een kind dat een stuk jonger was dan onze kinderen, want dan voorkom je een concurrentiestrijd. We zijn heel blij met Jordy, de zoon van Esther. We hebben onze wens om steunouder te worden open besproken met onze kinderen en ze uitleg gegeven. Het is allemaal heel natuurlijk gegaan en nu draait Jordi mee in ons gezin op de zaterdagen. Onze dochter ziet hem als een bonusbroer.“ 

Tante Teuntje
Maria Wassink is oprichter van Steunouder. De motivatie om dit te starten komt uit haar jeugd. Maria: “Ik had een goede moeder, maar zij was al een dagje ouder en stond er alleen voor. Zij had kennissen, tante Teuntje en oom Ab, bij wie ik graag was. Voor mijn moeder was het een moment rust en gedeelde zorg. Ik gun iedereen een tante Teuntje.”

Voor Sem, de zoon van Deborah, is dit waarheid geworden. Hij heeft een opa en oma gevonden bij Albert en Joyce. Albert is net gepensioneerd en werkte altijd voor de overheid als jurist. 

“Ik wilde graag iets voor de maatschappij betekenen en het steunouderschap sprak me aan. We kwamen in contact met Deborah, die steun zocht voor Sem. Hij heeft autisme. Sem komt nu elke zaterdag een paar uur naar ons. Het is pittig, want het is een druk ventje, maar ik heb dat menneke in mijn hart gesloten en wil hem niet meer kwijt.”

Matches
Steeds meer mensen zoeken de hulp van een steunouder. Maria: “Inmiddels zijn we in 34 gemeenten actief en overal zie je mooie matches ontstaan, zelfs tijdens de coronaperiode.”

Esther en haar zoon Jordy zijn daar een voorbeeld van. Middenin de pandemie kwamen ze in contact met Gerdine en Sander. Esther: “De drempel om steun te vragen is best hoog, maar het is wel een hele verademing. Het ontlast me en geeft me extra tijd met mijn dochter Chloë. Ik wil heel graag dat meer mensen weten van deze mogelijkheid. Ook als je lichamelijk beperkt bent zoals ik, kan steunouderschap een oplossing bieden.”

Steunouder Krimpenerwaard is op zoek naar nieuwe steunouders dan wel ouders die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In beide gevallen kan contact worden opgenomen met coördinator Petra Biemans, via krimpenerwaard@steunouder.nl of 06-36166464.

De uitzending van Kruispunt is maandag 25 oktober om 22.50 uur te zien op NPO 2. 

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie