Afbeelding
Foto: Rob Glastra

Mannenplashuis Schoonhoven omgetoverd tot ‘Museum Mannenplashuis’

Algemeen 741 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Het mannenplashuis bij het veer in Schoonhoven is sinds donderdagmiddag officieel ‘Museum Mannenplashuis’. Het is hiermee -voor zover bekend- het kleinste museum van Nederland, met de nadruk op Schoonhoven en zilver.

Tijdens een bescheiden openings- en fotomoment onthulde initiatiefnemer Herman Groothuis in aanwezigheid van wethouder Benin van de gemeente Krimpenerwaard (eigenaar) en architect Rokus Visser het monumentenbordje en overhandigde de sleutel aan Stefan van Beeten van Zilverstad Marketing, dat de exploitatie gaat coördineren.

Een borrel sloot het officiële moment af.

Burgerinitiatief
Het project is een burgerinitiatief van voormalig huisarts Herman Groothuis, oud-citymanager Michiel van der Schaaf en architect Rokus Visser.

Het idee voor de herbestemming ontstond al in 2007, toen Groothuis met pensioen ging en zijn patiënten 6.000 euro doneerden om het plashuis op te knappen.

Amsterdamse school
“Het was me opgevallen dat het een bijzonder gebouwtje was, begin 20ste eeuw ontworpen door stadsarchitect Died Visser in de stijl van de Amsterdamse school. Omdat het verwaarloosde plashuis niet meer aan de hedendaagse eisen als openbaar toilet voldeed, leek het me een goed idee het een nieuwe functie te geven.”

Het plan kwam begin 2020 in een stroomversnelling toen oud-citymanager van Schoonhoven Michiel van der Schaaf contact opnam met Groothuis. Na een paar gesprekken met hem en architect Rokus Visser (kleinzoon van de ontwerper, red.) ontstond het idee om het plashuis om te vormen tot een minimuseum.

Dissonant
“Zeker nu het gebied Buiten de Veerpoort is aangepakt werd het verwaarloosde plashuis een dissonant. Maar het gebouwtje staat wel op een geweldige plek en kon met een paar ingrepen een prima functie krijgen als informatie- en inspiratiepunt voor bezoekers aan Schoonhoven en de Krimpenerwaard”, aldus de initiatiefnemers.

De historische vereniging toonde zich positief en de gemeente Krimpenerwaard was als eigenaar van het pandje bereid mee te werken aan een herbestemming. Dankzij enkele subsidiefondsen, steun van Zilverstad Marketing en ondernemers werd in korte tijd de benodigde 20.000 euro bij elkaar gebracht.

(foto’s: Rob Glastra Fotografie)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie