• De achterdeur van het pand staat gewoon open.
• De achterdeur van het pand staat gewoon open. Foto: Floris Bakker

Buurt is verpauperd pand langs Lekkerkerkse Voorstraat beu

Algemeen 1.217 keer gelezen

LEKKERKERK • Omwonenden van een verpauperd pand aan de Voorstraat 144 in Lekkerkerk maken zich grote zorgen over hun veiligheid. 

Het pand betreden is een fluitje van een cent. Meerdere ramen zijn kapot en de voor- en achterdeuren staan ‘gewoon’ open. “Afgelopen week heb ik nog een paar jongetjes van 5, 6 jaar oud weggestuurd die met een hamer bezig waren om ruitjes in te tikken”, vertelt een buurtbewoner die anoniem wil blijven. “ 

Er lopen ook regelmatig jongeren in en uit, die de Lange Stoep volgen naar de veerpont. “Dat moet je toch niet willen? Het is daar binnen niet veilig.” Hij wijst naar de schoorsteen die zowat op instorten staat. Kraaien hebben er een nest in gemaakt. In het gebouw zelf verblijven regelmatig een paar katten. 

Beschermd dorpsgezicht
Het pand wordt al langer gezien als de ‘rotte kies’ van de Voorstraat. “Dit deel van Lekkerkerk valt onder het beschermd dorpsgezicht. Nagenoeg alle huizen zijn door de eigenaren opgeknapt, behalve dit pand.” Hij wijst erop dat huiseigenaren volgens de Woningwet verplicht zijn om de woning te onderhouden, “en dat geldt dus zeker voor woningen die deel uitmaken van een beschermd dorpsgezicht.”

Begin maart stuurde enkele omwonenden een brief naar de gemeente Krimpenerwaard, met het verzoek om in te grijpen middels een handhavingsverzoek. Half april was er nog geen reactie binnengekomen. “Daarom hebben we maar zelf contact opgenomen met wethouder Leon de Wit. Die beloofde ons om te kijken wat de gemeente zoal kan doen. Tot op heden is er niets gebeurd. Het duurt nu echt te lang. De kans is groot dat krakers het innemen of erger: dat er brand uitbreekt. Dan is de hele buurt de pineut.”

Arbeidsmigranten
Tot eind vorig jaar verbleven er Oost-Europese arbeidsmigranten in het pand. Toen de buurt een petitie opstartte om te wijzen op de belabberde woonsituatie van hun Poolse en Roemeense buren, werd het pand door de eigenaar in no time ontruimd. Sindsdien staat het leeg.

Handhavers van de gemeente nemen regelmatig een kijkje. De eigenaar is via de beheerder diverse malen verzocht om het pand af te sluiten. Er is nog altijd niets gedaan. “Het is de hoogste tijd dat de gemeente actie onderneemt en de eigenaar dwingt om iets te doen, om gevaarlijke situaties te voorkomen. De buurt is het wel beu dat ‘het beschermde dorpsgezicht van Lekkerkerk’ zo wordt ontsierd.” 

Onderzoek
Een woordvoerder van de gemeente Krimpenerwaard laat weten dat er achter de schermen het nodige gebeurt. Zo is er, na ontvangst van de bewonersbrief, een onderzoek gestart. Omdat andere zaken hoger stonden geprioriteerd, lag dat enige tijd stil. “Recentelijk hebben wij informatie ontvangen, waardoor de prioriteit is opgeschaald en wij het onderzoek hebben hervat.” 

Ze bevestigt dat de eigenaar geen vergunning heeft aangevraagd voor het huisvesten van arbeidsmigranten. “Voor het gebruik is dit ook niet noodzakelijk.” Of hij kan worden gedwongen het pand op te knappen is onderdeel van het onderzoek.  

Floris Bakker

Redacteur / coördinator van Het Kontakt Krimpener- en Lopikerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie