• De pratende afvalbak in Lekkerkerk.
• De pratende afvalbak in Lekkerkerk. Foto: wijntjesfotografie.nl

Pratende afvalbakken in kernen Krimpenerwaard

Algemeen 744 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Verschillende dorpen in de Krimpenerwaard zijn sinds vorige week in het bezit van een voor de regio bijzonder fenomeen: de ‘pratende afvalbak’. De zelfpersende en op zonne-energie functionerende apparaten zijn geplaatst in Lekkerkerk, Krimpen aan de Lek en Haastrecht.

“Dit is een gemeentelijk proefproject in samenwerking met producent/leverancier Mr Fill”, vertelt Simone Abel, coördinator van ‘Krimpenerwaard Schoon’. “Als de pilot een succes wordt bestaat de kans dat er meer van deze pratende afvalbakken in de regio geplaatst gaan worden.”

Efteling
De proef met Mr Fill - het vanuit Culemborg nationaal en internationaal opererende bedrijf van Lekkerkerker Theo Kik - heeft alles te maken met de breed levende ergernis over zwerfvuil in de Krimpenerwaard. “We hopen op meer bewustwording waar het dit probleem aangaat”, zegt Abel. Vooral kinderen vinden het leuk om hun afval in een ‘pratende bak’ te gooien. In de Efteling staan de bewijzen! Met Krimpenerwaard Schoon houden we ons daarnaast bezig met de vergroting van afvalbewustzijn bij leerlingen in het basisonderwijs. zo organiseren we regelmatig opruimacties.”

De ‘pratende afvalbakken’ zoals geplaatst op vier plekken in de Krimpenerwaard kunnen volgens Abel nog wel wat aan aantrekkelijkheid winnen. “Qua kleurstelling mag het nog wel wat opvallender”, vindt ze. “Verder staat het geluid wat te zacht, is mijn ervaring. De tekst ‘Dank je wel, samen houden we de Krimpenerwaard schoon’ kan ook nog wel wat flitsender. Maar goed, ze staan er nu en dat is positief. De verbeterpunten nemen we mee.”

Zonnecellen
De door Mr Fill geleverde afvalbakken kunnen bediend worden met een pedaal, en da’s mooi meegenomen in deze coronatijden. Daarnaast werken ze op zonnecellen en zijn ze zelfpersend, waardoor de frequentie van het legen een stuk lager ligt dan bij conventionele afvalbakken. Het procédé is dus niet allen milieuvriendelijk, maar ook kostenbesparend.

Jan Timmer

Freelance-redacteur Het Kontakt-Krimpenerwaard, Het Kontakt-IJssel en Lekstreek en Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie