Afbeelding
ingezonden mededeling

Hoe beperkt u de kosten van een ruitreparatie?

Algemeen 1.680 keer gelezen

Wanneer u een ongeluk heeft gehad met uw auto of bijvoorbeeld het slachtoffer bent geworden van vandalisme, dan kan een ruitreparatie nodig zijn. Het is echter niet bij alle soorten autoruiten mogelijk om een ruitreparatie uit te voeren. In dat geval is bijvoorbeeld een achterruit of voorruit vervangen noodzakelijk. Het hangt van het soort autoglas en het soort ruitschade af of ruitreparatie mogelijk is. In dit artikel vertellen we u meer over de verschillende soorten autoruiten en de ruitschade die wel of juist niet meer te repareren valt. 

Waaruit bestaat een voorruit voor een auto?

De voorruit van vrijwel alle auto’s bestaat uit gelaagd glas. Dit zijn twee lagen glas met daartussen een laag PVB-folie. Deze folie is aan beide kanten klevend en zorgt ervoor dat het glas bij elkaar gehouden wordt bij eventuele schade aan uw voorruit. Hierdoor ontstaan er geen grote scherven bij een ongeluk, maar blijven de stukken glas aan elkaar plakken. De productiemethode van voorruiten is bovendien anders dan bij een ruit van enkel glas. Door de lagen snel te verhitten en langzaam te laten afkoelen is de voorruit van uw auto zeer sterk. Ruitreparatie is hierdoor soms nog mogelijk wanneer de ruitschade nog niet te vergevorderd is. 

Door de productiemethode en de gebruikte materialen is het in duizend stukken uiteenvallen niet mogelijk, maar een sterretje of barst kan wel degelijk ontstaan. Vaak komt dit door een ongeluk, opspringende steentjes op de snelweg, door een aanrijding met een dier of door vandalisme. De voorruit is onder andere belangrijk voor de zogenoemde stijfheid van een auto. Dit wil zeggen dat de voorruit een gedeelte van de klap opvangt bij een ongeluk en ervoor zorgt dat de passagiers zo veilig mogelijk zijn. Een scheur in de autoruit kan deze stijfheid verminderen en niet meer zorgen voor optimale bescherming. Daarnaast is het belangrijk dat de voorruit heel is, omdat de ruitschade kan zorgen voor minder zicht van de bestuurder. Dit kan uiteraard ook tot onveilige situaties leiden.

Hoe zit het met de achter- en zijruit van mijn auto?

Bij vrijwel alle auto’s zijn de achter- en zijruiten van gehard glas. Er zijn echter wel enkele duurdere en luxere auto’s die wél een achterruit hebben van gelaagd glas, maar dit komt niet vaak voor. Gehard glas is een enkele laag glas die snel is verhit en snel is afgekoeld in de fabriek. Door de snelle afkoeling komt de achter- of zijruit van uw auto onder grote spanning te staan. Dit zorgt ervoor dat de autoruit zeer sterk is, maar ook dat deze bij een harde impact in vele stukken uiteen zal barsten. Het herstellen van de ruitschade door een ruitreparatie is dan uiteraard niet meer mogelijk. 

Gehard glas noemt men ook wel veiligheidsglas. Dit komt door de manier waarop het glas uit elkaar barst bij een harde impact. De kleine stukjes glas die ontstaan zijn namelijk veel minder gevaarlijk dan de grote scherven die bij een normale ruit zouden ontstaan. Wanneer de achterruit of een zijruit van uw auto ruitschade oploopt, is het echter wel zaak om deze snel te laten vervangen en te herstellen. Nadelen die ontstaan wanneer één of meerdere van de autoruiten ontbreken, zijn onder andere:

  • Beschadigde bekleding door blootstelling aan vocht
  • Ook de elektronica van de auto kan door vocht beschadigen
  • Slecht comfort en verminderde veiligheid voor de inzittenden
  • De auto is erg gemakkelijk toegankelijk voor dieven

Het is door al deze aspecten zaak om snel de autoruit te laten vervangen wanneer u ruitschade hebt opgelopen en door glasbreuk de achter- of zijruit ontbreekt. 

Ruitreparatie of vervangen

Zoals u heeft kunnen lezen is het bij schade aan de achterruit en de zijruiten niet mogelijk om een ruitreparatie te laten uitvoeren. Dit komt omdat deze ruit direct in zijn geheel zal ontbreken. In het geval van schade aan de voorruit van uw auto hangt het van het exacte probleem af of een ruitreparatie mogelijk is en daarnaast nuttig is. Het herstellen van de ruitschade is niet altijd de beste optie. 

Wanneer u een sterretje heeft kunt u een ruitreparatie laten uitvoeren, maar wanneer het om een barst gaat is het een ander verhaal. Het sterretje repareren kan gedaan worden door het op te vullen met vloeibare hars. Deze methode van ruitreparatie hoeft niet veel te kosten en is bovendien relatief snel klaar. Bij sterretjes met een diameter tot drie centimeter is een autoruit reparatie nog mogelijk. Wanneer ze groter zijn geworden dan drie centimeter is repareren van de ruit geen optie meer. 

Wanneer de autoruit laten maken niet kan is vervangen de enige overgebleven optie. Wanneer het om een enkelvoudige barst gaat die niet in het directe zicht van de bestuurder zit, hoeft u dit niet direct te (laten) doen. Wanneer er echter een meervoudige barst in de voorruit zit of een barst die wel in het directe zicht van de bestuurder zit, is vervanging van de ruit een klus die u niet lang kunt uitstellen. Hoewel repareren dan niet meer kan, zal een nieuwe autoruit ervoor zorgen dat u weer veilig de weg op kunt en mag.

Kosten ruitreparatie en autoruit vervangen

Wij krijgen vaak de vraag ‘hoe duur is een autoruit vervangen?’. Er is echter niet een eenduidig antwoord mogelijk op deze vraag. Er zijn namelijk diverse factoren die meewegen in de prijs van een autoruit. Zo kan de prijs per merk en model verschillen en zijn er veel opties die ervoor kunnen zorgen dat een prijs hoger uitvalt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sensoren, ruitverwarming of zaken zoals camera’s. Het is echter in alle gevallen zo dat de autoruit vervangen van uw auto met after marker autoglas goedkoper is dan via een merkdealer. Wanneer herstellen van de ruitschade en het uitvoeren van ruitreparatie niet meer mogelijk is, kunt u gelukkig rekenen op aantrekkelijke prijzen. 

Alleen merkdealers mogen autoruiten verkopen met een merklogo. Door dit alleenrecht kunnen merkdealers hogere prijzen vragen dan eigenlijk nodig is. De winstmarges zijn behoorlijk groot en daarom voor de klant uiteraard niet voordelig. U kunt hier gelukkig after market autoruiten aanschaffen bij ruitschade. Deze autoruiten zijn van exact dezelfde hoge kwaliteit en komen zelfs uit dezelfde fabriek als de autoruiten met een merklogo. Door het ontbreken van dit logo mogen de autoruiten echter ook door andere bedrijven worden verkocht. De marktwerking zorgt ervoor dat u een stuk voordeliger uit bent. 

Zelf ruitreparatie uitvoeren of dit uitbesteden

Bij veel bedrijven waar een ruitreparatie uitvoeren mogelijk is, kunt u geen autoglas bestellen en de vervanging zelf uitvoeren. Bij Autoglas Concurrent heeft u deze mogelijkheid wel. Wanneer u ziet dat ruitreparatie niet meer mogelijk is, bestelt u hier eenvoudig de autoruit en de benodigde rubbers en lijsten. Door deze zelf te plaatsen is het mogelijk de prijs nog wat lager uit te laten vallen en hoeft het herstellen van de ruitschade u niet de hoofdprijs te kosten. 

Indien u niet de kennis in huis heeft om zelf de autoruit te vervangen dan staan de ervaren montagepartners graag voor u klaar. Zij komen zelfs op locatie uw autoruit vervangen wanneer ruitreparatie niet meer mogelijk is. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Download onze app