• Een toeriste fotografeert kazen bij Kaasboerderij Hoogerwaard in het buurtschap Lageweg in Ouderkerk aan den IJssel.
• Een toeriste fotografeert kazen bij Kaasboerderij Hoogerwaard in het buurtschap Lageweg in Ouderkerk aan den IJssel. Foto: Jan Trouwborst

Zware tijden voor recreatiesector platteland

Algemeen 1.627 keer gelezen

REGIO • De coronacrisis raakt ook recreatieondernemers in de regio hard. "Dit is een verloren jaar."

De lente is begonnen, de temperatuur gaat richting de 20 graden, maar het parkeerterrein van Kaasboerderij Hoogerwaard is leeg. Door de coronamaatregelen mag ook de Ouderkerkse kaasboerderij geen bezoekers ontvangen. "Het ligt allemaal stil", verzucht Teus Hoogerwaard. "Alleen onze boerderijwinkel is nog open. Daar is het wel iets drukker dan normaal."

Daarmee genereert de kaasboerderij wat extra omzet, maar de harde werkelijkheid is dat de kaasboerderij veel inkomsten misloopt door de coronacrisis. "Wij ontvangen normaal in deze tijd bussen vol buitenlandse toeristen. Die komen om met eigen ogen te zien hoe wij hier boerenkaas maken. Nu komt er niemand. En alle boekingen tot juli zijn geannuleerd. Ik verwacht dat het na die tijd niet veel beter zal zijn. Wij beschouwen dit als een verloren jaar."

Bijkomend probleem is dat Hoogerwaard niet hoeft te rekenen op steun van de overheid. "Onze activiteiten vallen onder het kopje 'agrarisch'. Als we een horecabedrijf zouden zijn, zouden we wel in aanmerking komen voor compensatie. Nu dus niet. Onze hoop is dat de overheid met een regeling voor 'knelgevallen' zoals wij."

Tenten
Om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, blijven (boeren)campings - op last van de Veiligheidsregio Holland Midden - tot minimaal 10 mei dicht. "Heel jammer, maar we staan wel achter deze beslissing", zegt Durkje Uittenbogaard van FarmCamps Stolkse Weide uit Stolwijk. "Normaal gaan we met Pasen open, maar dit jaar dus niet." Omdat er tijdens de paasdagen en in de meivakantie geen gasten verblijven in de luxe (huur)tenten, loopt Stolkse Weide zeker omzet mis. Toch heeft Uittenbogaard goede hoop dat het wel goed komt. "Wij moeten het vooral hebben van de zomermaanden. Als we dan ook niet open mogen, is het natuurlijk een heel ander verhaal." Ze wijst erop dat de camping een nevenactiviteit is. "Het is hartstikke leuk om te doen en het loopt ook goed, maar het boerenbedrijf is voor ons het belangrijkste."

Campings in de provincie Utrecht gaan niet op slot. Toch verwacht Lenie Rosenboom van Recreatie Landschap Rosenboom in Benschop dat er maar weinig campingplaatsen bezet zullen zijn met de paasdagen. "We hebben ook de nodige voorzorgsmaatregelen genomen", zegt ze. "Zo is het gedeelde sanitair gesloten. Gasten zijn dus in de periode dat de maatregelen die gelden om het coronavirus te bestrijden, volledig op zichzelf aangewezen."

Over de camping maakt ze zich niet zo druk. Wel over de feesten en partijen in de Gasterij die voorlopig geen doorgang kunnen vinden. "Logisch natuurlijk, want bij dat soort gelegenheden is er sprake van mens op mens contact." Hoewel ze de situatie als 'lastig' omschrijft, blijft Rosenboom positief. "We hopen in de winter weer volop te draaien."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie