• De Cabauwse Molen wordt gerestaureerd.
• De Cabauwse Molen wordt gerestaureerd.

Subsidie voor ‘Erfgoedparels’ Huis te Jaarsveld en Cabauwse Molen

Algemeen 297 keer gelezen

CABAUW/JAARSVELD • Huis te Jaarsveld en de Cabauwse Molen ontvangen geld uit het provinciefonds Erfgoedparels. Dit werd zaterdag bekendgemaakt. Er is 3,9 miljoen euro beschikbaar voor veertien provinciale rijksmonumenten.

Het betreft de volgende gehonoreerde projecten in de provincie Utrecht: de historische buitenplaatsen Randenbroek (Amersfoort), Doornburgh (Stichtse Vecht), Margaretha Turnorplein kasteel Amerongen, Zuiderpark kasteel de Haar (Utrecht), poortgebouw en brug kasteel Nijenrode (Stichtse Vecht), Huis te Jaarsveld, Kasteel Oudegein (Nieuwegein) en Pestersbosje (Zeist). Uit de overige monumentcategorieën het orgel van de Nicolaaskerk (Vreeland), de Cabauwse Molen, Eemlandiafabriek (Bunschoten), historische aanleg Malieblad (Utrecht), Tivoli Oudegracht (Utrecht) en stadsboerderij Hof ter Weijde (Utrecht).

Gedeputeerde Rob van Muilekom: "Dit bijzondere erfgoed vertelt een deel van de 2000 jaar oude geschiedenis van de regio Utrecht. We koesteren deze bijzondere monumenten en stimuleren verduurzaming, kennisdeling en nieuwe functies voor het erfgoed, zodat het behouden en toegankelijk blijft."

Yes!
Namens de Cabauwse Molen wordt er via Facebook verheugd gereageerd op het goede nieuws: 'Yes, groot nieuws! De bijdrage uit dit fonds was cruciaal voor de restauratie, naast bijdragen uit andere fondsen en van de Vrienden en omwonenden van de molen zelf. In 2019 zijn de voor- en achterwaterloop al onder handen genomen. Het laatste deel van het werk aan de achterwaterloop wordt in het voorjaar van 2020 afgerond. Nu is ook zeker dat de tweede fase van de restauratie uitgevoerd kan worden. Het gaat hierbij om het opknappen van twee potroeden, evenals het herstel van het gaande en staande werk zoals de onderzetel, consoles, scheprad, staartbalk, vang en het schilderwerk'

Bij het verlenen van subsidies hanteert de provincie een aantal criteria, zoals een urgente restauratiebehoefte, de publieke toegankelijkheid en cofinanciering van de eigenaar.

Meer informatie is te vinden op: http://www.provincie-utrecht.nl/parelfonds.

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie