• Jara met haar teamgenoten van het CP-vrouwenteam.
• Jara met haar teamgenoten van het CP-vrouwenteam. Foto: Adri Verhoeven

Jara Brokking met CP-vrouwenteam in actie bij vv Cabauw

Algemeen 1.169 keer gelezen

CABAUW • Voor Jara Brokking was zondag een dag om nooit te vergeten. Samen met haar teamgenoten van het CP-vrouwenteam speelde ze bij haar eigen club, vv Cabauw, een wedstrijd tegen een mixteam.

Aangemoedigd door familie, vrienden en overige supporters maakten beide teams er een sportieve happening van, waarbij het resultaat ondergeschikt was.

Geboorte
De 12-jarige Jara liep door zuurstoftekort bij haar geboorte Cerebrale Parese (kortweg CP) op. Dit is een verzamelterm van verschillende symptomen waardoor CP-patiënten zich moeilijker kunnen bewegen.

"Bij Jara merk je dat bijvoorbeeld aan haar mindere uithoudingsvermogen op langere afstanden", vertelt haar moeder Ingrid. "Als we bijvoorbeeld naar de Efteling of dierentuin gaan, dan gaat ze in een rolstoel mee. Ook de fijne motoriek van haar handen is aangetast en ze articuleert langzamer als ze spreekt. Gelukkig heeft Jara een van de lichtere vormen van CP, dus kan ze redelijk zelfstandig functioneren."

De Lopikse zit nu nog op een speciale school, maar ze hoopt volgend jaar op een reguliere school in het middelbaar onderwijs -het Schoonhovens College- te gaan.

Frenkie
De Cerebrale Parese belemmert haar ook niet om haar geliefde hobby uit te oefenen: voetballen. Dat doet ze bij vv Cabauw, de vereniging die meiden- en damesvoetbal hoog in het vaandel heeft staan. Ze heeft vanwege de CP dispensatie om in een lager team (JO9-2M) uit te komen.

"Ik vind voetbal heel leuk", zegt ze. "Ik ben verdediger, maar sta tegenwoordig ook op het middenveld. Mijn favoriete voetballer is Frenkie de Jong", aldus de Ajax-supporter.

Naast voetballen voor vv Cabauw traint ze tweemaal per maand in Austerlitz bij een speciaal CP-vrouwenteam. "Een teamgenote van me had eens een wedstrijd tegen de vereniging georganiseerd waar ze lid van was. Dat wilde ik ook wel. VV Cabauw vond het goed en zo is de wedstrijd tot stand gekomen."

Na een gezamenlijk ontbijt in de kantine en groepsfoto werd het duel zondagmorgen onder een heerlijke herfstzon afgetrapt.

Ambassadrice
Jara, die zelfs Europees ambassadrice van de internationale CP-organisatie (IFCPF) is, genoot met volle teugen. Ze hoopt nu stiekem dat ooit haar grote droom uit gaat komen. "Met het CP-vrouwenteam zouden we graag op de Paralympische Spelen willen uitkomen. Hopelijk gaat dat ooit gebeuren."

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

• Jara Brokking in actie.
• Jara Brokking in actie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app