• Schoolkinderen nemen liever de West-Vlisterdijk als het in slechte staat verkerende boezemmolenpad.
• Schoolkinderen nemen liever de West-Vlisterdijk als het in slechte staat verkerende boezemmolenpad. Foto: wijntjesfotografie.nl

‘Door slechte staat Boezemmolenpad zijn we terug bij af’

Algemeen 694 keer gelezen

VLIST • Mirjam Jongerius maakt zich zorgen over de staat waarin het boezemmolenpad verkeert. Het fietspad tussen Haastrecht en Vlist is volgens haar in zo'n slechte conditie dat fietsers deze relatief veilige route sinds enige tijd mijden. Het alternatief is de gevaarlijkere West-Vlisterdijk.

Mirjam Jongerius weet hoe de hazen lopen, want ze was in het verleden raadslid namens Gemeentebelang Vlist. In die hoedanigheid maakte ze zich sterk voor een aparte fietsroute, die vanaf de Slangenweg bij afslag Polsbroek werd doorgetrokken naar zwembad De Loete in Haastrecht.

Wrang
In 2012 leidde haar pressie tot de voltooiing van het traject. Het werd zelfs officieel geopend. "Daarom is het wrang om te constateren dat de situatie na zeven jaar weer hetzelfde is. We zijn terug bij af. De doelgroepen maken nauwelijks gebruik van het alternatief. Senioren durven er niet meer overheen vanwege het losse grind. Ze zijn bang om onderuit te gaan. De jeugd neemt liever de vlakke West-Vlisterdijk in plaats van dat hobbelige pad met z'n onprettige ondergrond."

Mirjam Jongerius is al enkele malen aangesproken door inwoners van Vlist met de vraag of ze iets aan de situatie kan doen. "Een bezorgde moeder vertelde me dat ze haar hart vasthoudt. Haar kinderen fietsen dagelijks naar hun school in Gouda, maar weigeren over het Boezemmolenpad te fietsen. De West-Vlisterdijk is onoverzichtelijk. Er zijn in de loop der jaren diverse ongelukken gebeurd met dodelijke afloop."

Brief
Jongerius heeft in een brief aan college en raadsleden van de gemeente Krimpenerwaard verzocht om maatregelen te nemen. "Ik verzoek het gemeentebestuur met klem het pad snel op te knappen. Asfalteren is volgens veel inwoners van Vlist de beste oplossing, zodat iedereen er weer gebruik van kan maken en de verkeersveiligheid weer gewaarborgd is."

Verkeerswethouder Bert Bening had (nog) geen tijd om te reageren. Hij was donderdag volop bezig met de veiligheid van de provincialeweg N228 tussen Gouda en Haastrecht en bezocht de drie basisscholen in Haastrecht. 'Veilig meedoen in het verkeer' was het onderwerp van gesprek. Daarna tekenden de drie directeuren en de wethouder een startverklaring.

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app