• Marjan en Peter Schaper van chocolaterie-patisserie De Berekuil. .
• Marjan en Peter Schaper van chocolaterie-patisserie De Berekuil. . Foto: Floris Bakker
zakelijk

'Wij hebben van onze hobby ons werk gemaakt'

Algemeen 1.157 keer gelezen

OUDERKERK A/D IJSSEL • Een bijzondere mijlpaal voor chocolaterie-patisserie De Berekuil in Ouderkerk aan den IJssel. De zaak van Peter en Marjan Schaper bestaat zaterdag 14 september precies een kwart eeuw.

Een groot feest gaat er niet komen, mede omdat het Open Monumentendag is. Wel krijgen klanten op 13 en 14 september 25 procent korting 'op alles' (met uitzondering van bestellingen). Op de zaterdag is iedereen welkom om een kijkje nemen in de productieruimte. Er staat deze dag ook een grote chocoladefontein om lolly's mee te maken."Uit ervaring weten we dat mensen dat heel leuk vinden", zegt Peter. "Het is hier proeven, beleven en genieten."

Hobby
De jaren zijn omgevlogen. Marjan kijkt er met veel plezier op terug. "Wij hebben van onze hobby echt ons werk kunnen maken en dat is toch wel bijzonder. Tuurlijk, soms is het stressen. Vooral in de periode voor de kerstdagen, maar de rest van het jaar is het gewoon hartstikke leuk."

Peter kan zich de openingsdag - 14 september 1994 - nog goed herinneren. Voor de gelegenheid had accordeonist Arie van der Graaf zich in een berenpak gehesen. "Hij zat achterin een jeep die ik bestuurde. We reden door het dorp en lieten iedereen weten dat De Berekuil die dag open ging. Als openingshandeling knipten onze nichtjes en neefjes een lintje door. Die zijn inmiddels ook al volwassen."

De Berekuil had toen een oppervlakte van slechts 65 vierkante meter. Peter vervaardigde zijn creaties achterin de zaak, de plek die tegenwoordig wordt gebruikt om cadeautjes in te pakken. Veel mensen in het dorp twijfelden of de zaak het wel zou redden. Want: 'Wie begint er nou een chocoladewinkel in Ouderkerk?' Al snel bleek De Berekuil een schot in de roos. Door mond-tot-mondreclame kwamen klanten van heide en verre om bonbons of iets moois van chocolade te kopen.

Band
Het geheim? "Ja, toch wel de producten die we verkopen. En het verhaal erachter", zegt Peter. "Daarnaast is de relatie met onze klant ontzettend belangrijk. Met sommige van hen hebben we in al die jaren echt een band opgebouwd. Die staan hier wekelijks in de winkel om wat chocolaatjes te kopen. Maar er stappen ook nog altijd mensen onze winkel binnen die hier nooit eerder zijn geweest. Soms wonen die hier letterlijk om de hoek!"

De Berekuil groeide in 25 jaar tijd gestaag. Al na een jaar hadden Peter en Marjan extra handjes nodig, in de winkel en voor het vervaardigen van alle chocolade creaties. De zaak werd groter en het assortiment breidde uit. Er kwamen ook allerlei nieuwe activiteiten bij, zoals workshops en kinderfeestjes.

Hun twee kinderen, Merel en Luuk, groeiden letterlijk op tussen de chocolade. De 20-jarige Luuk koos voor het vak en volgde een patisserie-opleiding in België. Hij opende drie maanden geleden in het dorpscentrum van Krimpen aan de Lek zijn eigen zaak: Luux by the Berekuil. "Het is een combinatie van een chocolaterie, een patisserie en een ijssalon", legt Marjan uit. "Vooral voor het ijs stonden ze letterlijk in de rij. Het is hartstikke leuk dat het zo goed loopt en we zijn trots op wat -ie daar presteert."

Peter noemt zijn zoon een echte ondernemer."Hij ziet overal kansen liggen. Nu is -ie weer bezig met een Rotterdamreep, een reep chocolade met daarop de skyline van Rotterdam. Dat probeert hij dan in de markt te zetten. Het leuke is dat onze dochter Merel, die net klaar is met haar opleiding, hem daarbij helpt. Zij probeert orders binnen te halen en zit voor twee dagen per week 'in de zaak'."

De Kuip
Het lukte De Berekuil regelmatig om de kranten te halen. Zo vielen de bonbons van de chocolaterie bijna jaarlijks in de prijzen en maakte Peter creaties die konden rekenen op de nodige media-aandacht. Zo maakte hij ooit, bij het afscheid van Bert van Marwijk als coach van Feyenoord, stadion De Kuip van chocolade. "Ja, dat was leuk!", lacht hij. "Ik vind het leuk om af en toe effe uit te pakken. Ik zeg maar zo: als er geen feestje is, moet je er gewoon zelf een feestje van maken." In 2016 volgde weer een hoogtepunt, met het winnen van de Ondernemersprijs Midden-Holland.

Peter en Marjan willen de komende jaren 'lekker doorgaan' met hun zaak. Toch denken ze wel al na over hun toekomst. Marjan: "Ik ben 55 en Peter 58 jaar oud. We maken lange dagen, van 's morgens vroeg tot 's avonds laat. We houden het vol omdat we het zo leuk vinden, maar over een jaar of 5 à 10 hopen we De Berekuil wel te hebben overgedragen aan onze kinderen."

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie