• Stem van Krimpen-raadslid Bert Luijendijk bij een AED.
• Stem van Krimpen-raadslid Bert Luijendijk bij een AED. Foto: aangeleverd
advertorial

Recht uit het hart

Algemeen 354 keer gelezen

Politieke partijen worden opgericht om idealen te verwezenlijken. Niet zelden ook uit onvrede omdat traditionele partijen onderwerpen laten liggen. Inwoners die zich verenigen omdat zij zich niet langer vertegenwoordigd voelen door de gevestigde politiek. Politici worden in hun politieke activiteiten vaak gedreven door wat ze zelf hebben meegemaakt, of wat er in hun omgeving plaatsvindt.  Ik herken dat.

In 2009 overkwam mij een hartstilstand. Aan den lijve ondervond ik dat succesvolle reanimatie, het gebruiken van een AED (Automatische Externe Defibrillator) een leven kan redden. Het heeft mijn leven gered! Een hartstilstand overkomt gemiddeld 35 mensen per dag. Eén op de duizend inwoners kan getroffen worden door een hartstilstand  in de eigen woonomgeving of elders. In Krimpen aan den IJssel wonen ruim 29.000 inwoners. Hier moest ik mee aan de slag, iederéén gun je toch een overlevingskans?

Zodra ik mijn werk als gemeenteraadslid weer oppakte  diende ik tijdens de begrotingsbehandeling van november 2009 een voorstel  in. Het voorstel pleitte er voor om in Krimpen een dekkend netwerk  van AED's aan te leggen met voldoende gecertificeerde burgerhulpverleners. Een voorstel 'recht uit het hart'. De motie 'invoeren 6 minuten zone' werd raadsbreed aangenomen.

De noodzakelijke steun van de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) bleef echter uit. Pas in 2016 besloot men om bij een 112 melding van een reanimatie deze ook naar geregistreerde burgerhulpverleners door te zetten. Het voorstel kon nu daadwerkelijk worden uitgevoerd.

En wat zijn we nu trots op onze honderden gecertificeerde burgerhulpverleners die door de inspanningen van onze  kundige EHBO vereniging een reanimatiecertificaat hebben behaald en een AED kunnen bedienen. Dank ook aan onze gulle plaatselijke sponsors die het mogelijk hebben gemaakt de ruim twintig AED's aan te schaffen. Dankzij een gift van de Hartstichting konden de AED's in speciale buitenkasten worden bevestigd.

Wát een enorme maatschappelijke betrokkenheid in onze gemeente! Nu is onze gemeente de eerste gemeente in de gehele regio die Hartveilig genoemd kan worden. Hartverwarmend met inmiddels succesvol resultaat!

Bert Luijendijk
Kandidaat nummer 2 op lijst Stem van Krimpen

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie