• Teamchef Gert-Jan van den Burg en Burgemeester Roel Cazemier.
• Teamchef Gert-Jan van den Burg en Burgemeester Roel Cazemier. Foto: wijntjesfotografie.nl

'Drugshandel ondermijnt samenleving'

Algemeen Drugs(gebruik) in de Krimpenerwaard 1.069 keer gelezen

SCHOONHOVEN • Wietteelt en handel in drugs nemen toe. Ook in de Krimpenerwaard. Dat is een zorgelijke ontwikkeling en daarom is een grondige aanpak gewenst.

Het hennepteam van de politie speurt voortdurend naar 'opvallende activiteiten' in het poldergebied. Daarbij is volgens Gert-Jan van den Burg, teamchef van de politie Krimpenerwaard, een belangrijke rol weggelegd voor de burger. "Meer oren en ogen zijn welkom en uiteraard noteren we gaarne meldingen van ongeruste inwoners. Dat mag ook anoniem. Er waren er dertig dit jaar. We trekken alles na. Ik kan je zeggen dat geen enkele melding vergeefs was. Tot op heden zijn er in 2017 veertien wietplantages ontmanteld. Er zullen ongetwijfeld meer locaties zijn, waar die stinkplanten worden geteeld in woningen, schuren en bedrijfsterreinen. Daarom blijven we alert. Drughandel ondermijnt de samenleving. Dat kunnen we niet hebben."

Topprioriteit
Die mening is ook burgemeester Roel Cazemier toegedaan. Hij beheert als eerste burger de portefeuille veiligheid en ziet drugsbestrijding als topprioriteit. Brandgevaar door het aftappen van stroom is een van de voornaamste redenen om in te grijpen. "Mensen komen soms in de verleiding om zich bloot te stellen aan een crimineel avontuur. Schulden of winstbejag zijn bepalende factoren. Maar als je gepakt wordt, leidt dat tot strafrechtelijke vervolging, huisuitzetting, een torenhoge naheffing en een strafblad. Jarenlange ellende dus. Daar kom je pas achter als de wooncorporatie, belastingdienst en energieleverancier bij je langs zijn geweest om de schade op te nemen. Is het je dat allemaal waard?"

Teamchef Van den Burg kan zich dat niet voorstellen, maar hij heeft er wel mee te maken. Met een krappe bezetting doet hij wat er in zijn vermogen ligt om het tij te keren. "Slim werken en overal signalen oppikken. Via social media, acties en flyers kunnen we meer inwoners mobiliseren. Je wil toch geen criminele activiteiten in je buurt? Als je regelmatig grote bolides geparkeerd ziet staan bij een modaal winkeltje of dat een leegstaand pand 's avond tot leven komt, is er vaak iets bijzonders aan de hand. Pak die telefoon. In het verleden was het telefoonnummer 112 er vooral om levens te redden; tegenwoordig kunnen we er veel boeven mee vangen. Dat geldt overigens niet alleen voor drugs, maar ook voor wapenbezit, inbraken en andere discutabele zaken."

Bureau
Inmiddels heeft het gemeentebestuur een gespecialiseerd bureau opdracht gegevens om drugshandel en gebruik te onderzoeken. De resultaten worden binnenkort gepresenteerd. "We willen weten wat er speelt. Cijfers kunnen staven of we op de goede weg zijn. Het is relatief veilig in de Krimpenerwaard, maar we kunnen niet achterover leunen. Met horeca-exploitanten zijn afspraken gemaakt over het melden van dubieuze praktijken. Het contact verloopt prima. Ze weten ook dat de gemeente zal ingrijpen als er sprake is van dealen in hun zaak. Tijdelijke of permanente sluiting kan dan het gevolg zijn", aldus Cazemier. "Zover is het gelukkig nog niet gekomen."

Ondernemers wordt op het hart gedrukt hun panden niet te verhuren aan volstrekt onbekende organisaties. "Schakel daarvoor erkende makelaars in. Dat is geen reclamepraatje, maar een constatering naar aanleiding van praktijkgevallen", geeft Van den Burg aan. Hij meent steeds meer grip op de situatie te krijgen. "Je roert in een emmer en je ziet wat er boven komt drijven. Niettemin is een collectieve strijd tegen criminaliteit noodzakelijk. Oplettende burgers, wijkagenten en boa's tellen daarom volop mee. Nogmaals; bel ons!"

Pieter van der Laan

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie