Afbeelding
Foto: Stockfoto

Afschaffen hondenbelasting verdeelt coalitie in Krimpen

14 nov, 16:45 Algemeen 1.135 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • De gemeente Krimpen aan den IJssel bouwt in een periode van twee jaar de hondenbelasting af naar nul.

VVD, Leefbaar Krimpen, Stem van Krimpen en ChristenUnie dienden daarvoor donderdag een amendement in tijdens de begrotingsbehandeling en kregen een meerderheid achter zich. D66, CDA en SGP stemden tegen de belastingverlaging.

Hondenbezitters in het dorp betalen al jaren belasting voor hun viervoeter. VVD'er Anthon Timm noemt het een 'willekeurige' belasting waar een streep door kan, want de 150.000 euro die het jaarlijks oplevert gaat niet naar hondenbeleid. "Dit college wilde de hondenbelasting echter handhaven en de komende jaren zelfs verhogen. Daar bovenop zouden ook nog eens buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) worden ingezet om hondenbezitters te controleren."

Al eerder dit jaar kwam afschaffing van de hondenbelasting aan de orde. Tijdens de algemene beschouwingen in juni haalde een motie om dit voor elkaar te krijgen net geen meerderheid. Leefbaar Krimpen trok z'n steun in omdat er een gat in de begroting zou ontstaan. De lokale partij stemde nu wel in omdat er voor het gat financiële dekking is gevonden uit het budget voor de boa's.

Zwak
Ook de PvdA, eveneens een coalitiepartij, negeerde de oproep van het college om het amendement niet te steunen. Die oproep verbaasde raadslid Hans Butter. "Het college wist dat in potentie ruim twee derde van de raad voor afschaffen van de hondenbelasting is. Dit was immers bij de kadernota aan de orde gekomen. Het college heeft daar niets mee willen doen."

Dat de financiële dekking zou ontbreken vindt Butter een zwak verhaal. "Vreemd genoeg weet dit college wel dekking te vinden voor de 250.000 euro voor boa's. Ook tijdens de behandeling van de begroting bleef het bij een mooi verhaal dat suggereert dat dit bedrag aannemelijk is. Helaas, voor mooie praatjes doen wij het niet."

De SGP is op z'n zachts gezegd 'not amused' over het het besluit om de hondenbelasting af te schaffen. Door het besluit zou dertig procent van het budget voor toezicht en handhaving wegvloeien. Dat betekent dat er, in plaats van twee, maar één boa kan worden aangesteld. "Deze ene boa moet alle toezichtstaken, variërend van toezicht op de Drank- en Horecawet tot toezicht op verkeersveiligheid en de opruimplicht van hondenpoep, nu in zijn eentje gaan doen", foetert fractievoorzitter Bert-Jan Ruissen. "De SGP vindt dat onverantwoord en onbegrijpelijk dat een partij als de VVD, de partij van Law and Order, hier het initiatief voor heeft genomen."

Lomp parkeren
De gewone Krimpenaar zit hier volgens Ruissen niet op te wachten. "De achterliggende periode hebben veel mensen met ons gesproken over ongewenst gedrag in Krimpen die het samenleven in straten en buurten onder druk zet. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over lomp parkeren, het los laten lopen van honden, het niet opruimen van hondenpoep. Stuk voor stuk situaties waar de wegbezuinigde boa prima werk had kunnen doen door inwoners aan te spreken op hun gedrag of zo nodig te bekeuren."

Ruissen wijst erop dat het college ook bezig was met het opstarten van een actief hondenbeleid. Zo is er een hondenspeelplaats gecreëerd en komen er in de hele gemeente hondenlosloopzones en dispensers met hondenpoepzakjes. Daar hoort ook toezicht bij op de naleving. In dat licht zou het volgens de SGP billijk zijn de hondenbelasting nog even te handhaven. Timm (VVD) denkt dat juist door het nemen van deze maatregelen de overlast al flink zal afnemen waardoor slechts een beperkte inzet van boa's nodig is.

Floris Bakker

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie