Afbeelding
Foto: PR

Kou uit de lucht na gesprek over nestorschap Krimpen

Algemeen 227 keer gelezen

KRIMPEN A/D IJSSEL • Fractievoorzitter Kirsten Jaarsma van Stem van Krimpen en burgemeester Martijn Vroom hebben donderdag een 'verhelderend gesprek' gevoerd. Aanleiding was gedoe rond het nestorschap van de Krimpense gemeenteraad.

De nestor is het raadslid dat het langst deel uitmaakt van de gemeenteraad en vervangt de burgemeester wanneer dat nodig is. Piet Moerland (CDA) werd in 2014, na het tijdelijke vertrek van Hans Butter (PvdA), aangewezen als plaatsvervangend nestor. Stem van Krimpen meent dat Bert Luijendijk die functie had moeten krijgen. Dit omdat Luijendijk drie weken langer in de raad zit.

"Daar willen wij graag helderheid over hebben", stelt Jaarsma. "Daarom willen wij de discussie over de uitleg en toepassing van de Gemeentewet graag in de gemeenteraad voeren. Naar ons idee staat daar te lezen dat Bert plaatsvervangend nestor zou moeten zijn. Deze discussie is in Krimpen de afgelopen jaren niet gevoerd."

Jaarsma kwam in een persverklaring met een aantal diskwalificaties aan het adres van de burgemeester. Ze erkent nu dat ze die niet had moeten uiten.

Spijtig
Burgemeester Martijn Vroom is content met de opstelling van Jaarsma: "Ik vind het prettig dat Stem van Krimpen erkent dat ik wel degelijk in gesprek was met raadslid Luijendijk en dat ik inderdaad per ommegaande heb gereageerd. Het blijft spijtig dat ik pas afgelopen half juni vragen kreeg van Bert Luijendijk over het langstzittende raadslid, en pas begin deze week door het lezen van een persbericht te horen heb gekregen wat er precies aan de hand is en dat dit Bert dwars zit."

In de vergadering van 15 mei 2014 trad Piet Moerland voor het eerst op als plaatsvervangend nestor van de gemeenteraad van Krimpen aan den IJssel. Uit de archieven is niet op te maken of de vorige burgemeester (Lennie Huizer) daar destijds namens het presidium een concreet raadsbesluit voor heeft ingediend. Er is verschil van interpretatie van de Gemeentewet of dat noodzakelijk is. Vroom en Jaarsma hebben afgesproken de nadere discussie hierover in en met de raad te zullen voeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie