• Yonas met tolk Ghirman en vrijwilligster Inge van Hees. (foto: wijntjesfotografie.nl)
• Yonas met tolk Ghirman en vrijwilligster Inge van Hees. (foto: wijntjesfotografie.nl)

VluchtelingenWerk zoekt vrijwilligers: 'Communicatie opent alle deuren'

Algemeen 285 keer gelezen

KRIMPENERWAARD • Twee vluchtpogingen had Yonas nodig om uit Eritrea te kunnen ontsnappen. In Nederland begint hij in alle vrijheid aan een nieuw leven, maar daarvoor moet hij wel de taal leren.

Een tiener van zestien jaar was hij toen hij door soldaten werd betrapt bij de grens met Ethiopië. Een bijna volwassen kind, dat niet in militaire dienst wilde, omdat je dan zomaar vijf jaar het legeruniform moest dragen. Yonas wilde liever zijn schoolopleiding afmaken of zijn vader helpen op het land.

Drie jaar geleden ondernam hij met een vriend een nieuwe vluchtpoging, die met enig geluk slaagde. Via bus en boot naar Italië en vervolgens naar Frankrijk, waar zij volledig aan hun lot werden overgelaten.

"Slapen met een groep vluchtelingen op treinstations, zonder eten en drinken. Daarom wilden we verder. Nederland werd ons reisdoel", zegt hij via zijn tolk Ghirmai, die al negen jaar in Lekkerkerk woont.

Ter Apel
Yonas kwam in april 2014 in het asielzoekerscentrum in Ter Apel terecht en kon als statushouder in juli 2015 een woning bemachtigen in Haastrecht. Hij is de koning te rijk met dat onderkomen. De buurtgenoten zijn vriendelijk en welwillend. Vluchtelingenwerk helpt hem met integreren in de samenleving.

Maatschappelijk begeleidster Inge van Hees uit Schoonhoven: "We helpen een nieuwe cliënt eerst met de huisvesting. Dat betekent dat we ons over al het papierwerk buigen, de woning inrichten en noodzakelijke voorzieningen aanvragen. Daarna volgt een periode van het monitoren van de cliënt."

Daarbij zal Yonas zelf initiatieven moeten ontplooien, want deze directe steun houdt een keer op. "Je mag er vanuit gaan dat hij in twee jaar voldoende vaardigheden leert om een normaal bestaan op te bouwen."

Meetellen
Yonas wil graag meetellen in zijn nieuwe maatschappij. "Ik zou iets in de techniek willen doen, maar ik heb de school niet afgemaakt." Hij brengt nu de dagen voornamelijk door met lezen, televisie kijken, fietsen en wandelen. 's Zondags gaat hij naar de orthodox katholieke kerk in Rotterdam, waar een Eritrese dienst wordt gehouden. De jongeling is diepgelovig en draagt een ketting met een kruisje om zijn nek.

De taal spreken vormt een probleem om contacten te leggen. Inge van Hees: "Daarvoor is een taalcoach in februari met Yonas aan de slag gegaan. Communicatie opent alle deuren."

Van Hees, voorheen programmeur en assistent-psycholoog, vindt het fijn om ontheemde mensen te helpen. Ze doet tegelijkertijd een oproep aan vrijwilligers in de Krimpenerwaard om zich aan te melden voor taaltraining of begeleiding. "Vluchtelingenwerk kan veel hulp gebruiken. Het is mooi en dankbaar werk."

VluchtelingenWerk Krimpenerwaard is op zoek naar vrijwilligers die vluchtelingen in de Krimpenerwaard willen ondersteunen bij het regelen van de eerste basisvoorzieningen en hen wegwijs willen maken in de gemeente. Meer informatie en aanmelding: 0182-387236 of schoonhoven@vluchtelingenwerk.nl

Pieter van der Laan

Robert van der Hek

Redacteur / coördinator van Het Kontakt - Krimpenerwaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie