Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Zakken met restafval bij ondergrondse GFT-container in Papendrecht: ‘Verwarring’

Nieuws 27 keer gelezen

PAPENDRECHT • De aanloop naar het voorscheiden van afval gaat in Papendrecht nog niet overal zoals het hoort.

Een omwonende van de Staringlaan stuurde vorige week enkele foto’s op van een partij huisvuilzakken die bij de nieuwe GFT-cocon lagen. “Huishoudelijk afval ligt op de straat, dieren smullen er van”, reageert de bewoner.

Afvalverwerkingsbedrijf HVC, dat in Papendrecht verantwoordelijk is voor het inzamelen van afval, heeft de zakken inmiddels opgehaald.

Het bedrijf erkent dat de veranderingen die eraan zitten te komen, voor bewoners en in sommige gevallen ook voor de eigen klantenservice voor verwarring zorgen. “We komen in deze buurt en specifieke laan vaker tegen dat men zakken met andersoortig afval naast de containers zet”, meldt woordvoerder Robert Bot van HVC.

Als er meldingen binnen komen, komt het bedrijf volgens Bot direct in actie. “Enerzijds door de zakken te verwijderen, anderzijds door afvalcoaches in de buurt in te zetten om extra voorlichting te geven over welk afval in welke bak of container thuishoort.”

De zwarte vuilniszakken op de meegestuurde foto zouden erop kunnen duiden dat dit restafval betreft. Dat hoort in de ondergrondse container voor restafval en niet in de GFT-cocon. In dit specifieke geval is het afval inmiddels verwijderd.

De melding van de omwonende, die zowel de krant als HVC inlichtte, is overigens niet goed binnen gekomen bij HVC. “De foto is niet aangetroffen in het systeem”, meldt Robert Pot. “We hebben de reactie op deze melding als verbeterpunt bij klantenservice ingegeven.”

Per 1 januari 2024 gaat in Papendrecht het zogenaamde recycle tarief in. Dit betekent dat de afvalstoffenheffing gaat bestaan uit een vast en een variabel deel. Het variabele deel wordt berekend op basis van het aantal keren en dat men restafval aanbiedt.

Robert: “We blijven met communicatie en aanwezigheid in Papendrecht ervoor zorgen dat bewoners door goed scheiden juist minder restafval hoeven aan te bieden. Goed voor het milieu, want alleen restafval moet verbrand worden. De overige stromen zijn grondstof voor nieuwe producten. Bewoners hebben zelf controle over het variabele deel van de afvalstoffenheffing.”


• De zakken vuil bij de ondergrondse groene containers aan de Staringlaan. 

Aangeleverd

Bert Bons

Redactiecoördinator van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app