• De kassen van Jonker aan de Oost Kinderdijk.
• De kassen van Jonker aan de Oost Kinderdijk. Foto: Geurt Mouthaan

Raad van State wijst verzoek gemeente Alblasserdam bouwplan kassen Jonker af

Nieuws 1.493 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De schorsing van de bouwplannen op het terrein waar nu de kassen van Jonker staan, aan de Oost Kinderdijk 187a in Alblasserdam, blijft intact. De Raad van State wees dinsdag een verzoek van de gemeente en de projectontwikkelaar om de schorsing op te heffen af.

De rechter oordeelde dat het gemeentebestuur onvoldoende de onzekerheid rond de bouwhoogte van de nieuw te bouwen woningen kon wegnemen. 

In juli 2022 zette de voorzieningenrechter de bouwplannen op de locatie Oost Kinderdijk 187a, waar nu nog de kassen van Jonker staan, op pauze. Het opheffen van deze zogenaamde voorlopige voorziening werd enkele weken geleden door de gemeente en Alblasserdam Oost Kinderdijk B.V. bij de Raad van State bepleit.

Bouwhoogte
Eén van de belangrijkste pijlers onder de voorlopige voorziening was het punt van de bouwhoogte, ingebracht door de bezwaar makende omwonenden.

Volgens de Raad van State komt de toegestane bouwhoogte van elf meter bovenop een eventuele verhoging van het terrein, zonder dat op de zitting door de raad afgelopen jaar duidelijkheid kon worden verschaft over de hoogte van zo’n verhoging.

Bestemmingsplan
De gemeente bracht bij de Raad van State in dat de onzekerheid rond de bouwhoogte vanwege het mogelijk ophogen van het terrein zal worden weggenomen bij het vaststellen van het bestemmingsplan ‘Parapluherziening wonen en parkeernormen’.

De bezwaarmakers wezen er echter op dat dit bestemmingsplan nog niet is aangenomen en dat, zolang dit bestemmingsplan er niet is, er ook geen zekerheid kan worden gegeven over de uiteindelijke hoogte van het terrein na het ophogen. 

Uitspraak
De rechter ging daarin mee. ‘De conclusie is dat de onzekerheid over de bouwhoogte met de nadere motivering niet is weggenomen’, zo valt te lezen in de uitspraak. Daarmee blijft de bouw van circa achttien woningen aan de Oost-Kinderdijk 187a in de ijskast staan.

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app