• Het terrein bij Opgang Nedersassen.
• Het terrein bij Opgang Nedersassen. Foto: Geurt Mouthaan

VvE Wilgenlaan: ‘Vertraging lift Opgang Nedersassen ligt niet bij ons, maar bij de gemeente’

Algemeen 1.092 keer gelezen

ALBLASSERDAM • De Vereniging van Eigenaren Wilgenlaan 2-20 als oorzaak voor de vertraging van de lift bij Nedersassen? De VvE vindt het absurd: “De gemeente reageert zelf niet.”

Vrijdag 17 maart stuurde wethouder Marten Japenga de raadsleden een memo over de lift bij Opgang Nedersassen. De boodschap: de realisatie duurt veel langer dan verwacht. 

De reden voor de vertraging: ‘Vanuit één van de drie vereniging van eigenaren, bewoners van de Wilgenlaan 2 tot en met 20, waren er twijfels over de veiligheid en de eventuele overlast die een lift zou kunnen geven. (..) Door de lange periodes tussen de ledenvergadering van de Vereniging van Eigenaren kostte dit veel tijd om met hen gezamenlijk in gesprek te komen. Dit is de hoofdreden van de doorlooptijd van dit project.’ 

Over het hoofd
De bewoners van de Wilgenlaan 2 tot en met 20 vielen bijna van hun stoel van verbazing toen ze dit lazen. Ze zien de lift inderdaad vanwege hun bezwaren liever niet komen, maar zij stellen dat juist het gemeentebestuur zelf voor de vertraging zorgt. 

“In de eerste plaats zijn de drie verenigingen van eigenaren bij de voorbereidingen over het hoofd gezien”, vertelt Angelique van Hoorn namens de bewoners. “In februari 2022 keurde de gemeenteraad het besluit goed, maar pas op 25 januari 2022 kregen wij een bericht van de gemeente dat ze de plaatsing van de lift met ons wilden bespreken. ‘We waren niet op de hoogte dat de verenigingen van eigenaren een partij in deze kwestie zijn’, hoorden we als verklaring.”

Ledenvergadering
Ze vervolgt: “Na die bijeenkomst in februari kwam er de vraag of wij de algemene ledenvergadering, die we altijd in september houden, naar voren wilden halen. Dat was voor ons geen probleem en dat hebben we doorgegeven aan het gemeentebestuur.”

Vervolgens bleef het volgens de VvE Wilgenlaan van de kant van de gemeente stil. Tot 10 mei. “Toen kregen we de vraag of we al wisten wanneer we de vergadering zouden houden. Die is uiteindelijk op 27 juni geweest. Onze bezwaren en onze opstelling dat we de lift liever niet zien komen, hebben we toen doorgegeven. Maar weer hoorden we niets.” 

Ambtenaar
Pas op vrijdag 17 maart, op de dag de raadsmemo over de vertraging online werd gezet, belde een ambtenaar. “Met de vraag of er iemand van de gemeente bij de volgende ledenvergadering aanwezig kon zijn om onze bezwaren te bespreken.”

Voor de goede orde: de bewoners van de Wilgenlaan zien het apparaat liever niet komen, maar accepteren de wens van de meerderheid. Dat ze de zwarte piet voor de vertraging nu toegeschoven krijgen, dat steekt. “Daarom waren we zeer verbaasd dat in de memo de vertraging op ons bordje werd geschoven. Wij hebben alle medewerking verleend en hebben ons flexibel opgesteld. De gemeente zélf reageerde niet.”

Akkoord
Twee van de VvE’s gingen dus al akkoord, die van de Wilgenlaan niet. Er zijn daarvoor meerdere redenen. Angelique: “Het is niet duidelijk hoe de lift geplaatst wordt. Gaat er geheid worden? Wat voor schade kan er bestaan? En wat betekent de lift voor de waarde van onze woningen?”

Daarnaast zijn de bewoners van de Wilgenlaan bang voor een toename van de overlast van hangjongeren. “Die is juist, doordat we de jongeren steeds op hun gedrag aanspreken, veel minder geworden. Nu willen ze bankjes bij de uitgang van de lift plaatsen. Dan nodig je ze juist weer uit om hierheen te komen.” 

Als laatste: is de forse investering wel gerechtvaardigd? “Mensen die slecht ter been zijn kunnen ook van de lift in de Hema gebruikmaken. Is het dan echt nodig om dan een extra lift aan te brengen?”

Externe beheerder
In een reactie stelt het gemeentebestuur dat met van de VvE’s de plannen uitvoerig zijn besproken. ‘Daarbij hebben we zorgen weg kunnen nemen. We hebben ook meermaals contact gehad met de derde partij. Dat contact verliep via de externe beheerder van VvE Wilgenlaan 2-20.’ 

‘We betreuren het dat daar een misverstand is ontstaan. We wisten namelijk nog niet dat de bewoners ‘de wens van de meerderheid’ en de komst van de lift inmiddels accepteren. We willen graag zo snel mogelijk met hen in gesprek om de realisatie van de lift bespreken, toe te lichten welke maatregelen we hebben genomen om overlast zoveel mogelijk te voorkomen en vragen te beantwoorden.’

Geurt Mouthaan

Redacteur/fotograaf van Het Kontakt-Alblasserwaard en Het Kontakt-Klaroen.nl. Daarnaast actief voor de magazines van Kontakt Mediapartners.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie