• Merel Meijers met haar vader Jan.
• Merel Meijers met haar vader Jan. Foto: Mary-Alice Arlaud

Vader en dochter winnen prijs in Papendrechtse Gedichten- en Verhalenwedstrijd

Algemeen 1.536 keer gelezen

PAPENDRECHT • De Dordtse Merel Meijers heeft afgelopen zaterdag de Papendrechtse Gedichten- en Verhalenwedstrijd gewonnen in de categorie Gedichten met haar gedicht ‘De forens’. Extra bijzonder is dat haar vader, Jan P. Meijers uit Papendrecht, tweede werd in de categorie Verhalen met ‘Stroopwafels’.

De Stichting Culturele Raad Papendrecht organiseerde het evenement. De sectie Letteren had, na twee jaar, weer een wedstrijd uitgeschreven. Papendrechters en andere inwoners van de Drechtsteden konden tot 1 maart hun bijdrage over het thema ‘Hier wil ik zijn’ inzenden om mee te doen in de categorie Gedicht, dichtvormkunst Haiku en Kort Verhaal.

In Haiku werd Margie Charpentier derde, Cor Snoek tweede en Lies Caers eerste. Fred van Os was de beste in Kort Verhaal, gevolgd door Jan P. Meijers en Walda Boer. In de categorie gedicht ging de derde prijs naar Wim Schut, Lies Caers werd tweede en Merel Meijers won.

Bijzonder
“Samen met mijn vader een prijs winnen is heel leuk!”, vertelt Merel. “Ik ben erg blij dat mijn vader en ik dezelfde passies delen, waaronder het schrijven. Ik heb grote bewondering voor zijn schrijfstijl. Hij is mijn grootste supporter. Los van elkaar hebben we eerder schrijfwedstrijden gewonnen, maar samen was nu dus voor het eerst. Dat maakte het bijzonder!”

De forens is in de ogen van de dichtster zelf ook bijzonder. “Ik vind het fijn dat ik mijn gevoelens onder woorden kan brengen op zo’n manier dat anderen het gevoel ook kunnen begrijpen. In het schrijven en spelen met taal kan ik mijn ei kwijt, het maakt mijn hoofd minder vol.”

Onderweg
Er waren een aantal gedichten uit haar eigen werk die de winnares had uitgekozen die zij bij het thema vond passen. ,,De forens gaat voor mij juist over waar je niet wil zijn, namelijk altijd onderweg. Tussen de regels staat eigenlijk de wens om vaker en langer op dezelfde plek te kunnen zijn.”

Meijers was zelf ook onderweg toen het idee voor dit gedicht is ontstaan. “Sinds augustus werk ik in Amsterdam. Zodoende reis ik vier tot vijf dagen per week van Dordt naar onze hoofdstad en terug. Dat is in totaal vier uur per dag. Ik sta vroeg op, ga vroeg naar bed en maak lange dagen. Ook wil ik vrienden en familie zien, moeten er boodschappen gedaan worden en andere taken. Het voelt hierdoor alsof ik vaak onderweg ben.”

De Dordtse vervolgt: “Toen ik laatst vanuit Amsterdam gelijk doorging naar een verjaardag in Rotterdam en daarna terug naar Dordrecht, stond ik even stil voor Rotterdam Centraal Station en dacht ik aan ‘The Worker’ (nummer dat de Britse band Fisher-Z in 1979 uit heeft gebracht, red.). Ik dacht toen dat ik mij ook zo voel na een lange week.”

Evenement
Terugkomend op de wedstrijd, Meijers kreeg mooie woorden van de jury te horen. Naar eigen zeggen was zij daar een beetje overdonderd van. “Maar de zin ‘zij schetst het niemandsland waarin de forens zich bevindt’ vond ik erg mooi om te horen. Omdat ik toen dacht dat dat precies is wat ik wilde beschrijven.”

Over het evenement zelf is de dichtster ook te spreken. “Het was goed georganiseerd met een gezellige prijsuitreiking. Het was fijn dat er na twee jaar weer een schrijfwedstrijd was!” Voor mensen die overwegen de komende editie ook mee te doen, heeft de winnares een tip: “Begin met een onderwerp dichtbij jezelf. Schrijf over wat je ziet, voelt of meemaakt. Blijf authentiek.”

DE FORENS

steeds onderweg
en als je ergens bent
is dat ook een plek
waarvandaan je
binnen afzienbare tijd
zult vertrekken

@dezusvanelmer
Merel Meijers, ’22

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden